Пловдивска актриса с тайнствена любов на Свети Валентин

Фотомоделът Мария Миради сама играе и продуцира своите пиеси

Дори и да успее да избяга от приключенията, приключенията бързо я намират. Пловдивската актриса и фотомодел Мария Миради се впуска тези дни в поредното си предизвикателство - лиричния спектакъл „Любовта е тайнство“. Неговата премиера ще бъде навръх Св. Валентин, 14 февруари, в културен център „Тракарт“.

 „Любовта е тайнство“ е нещо между репетиция, пърформанс, литературно четене и постановка. Исках да не бъде нещо сладникаво, а да съдържа и екзистенциално послание. Затова се спрях на Шекспир“, казва Мария. В спектакъл ще присъстват двайсетина сонета от великия драматург заедно с откъси от „Ромео и Жулиета“ и „Сън в лятна нощ“. Изящните рими ще бъдат поднесени на публиката под съпровода на мелодиите на Моцарт, Шопен, и Шостакович.  

„Любовта е тайнство“ е вторият проект на собствената продуцентска къща на Миради. Освен нея, ще участват и актьорите Добрияна Янкова и Петър Начев, които са завършили театралната специалност в Пловдивския университет в класа на Иван Налбантов. Четвъртата роля е поверена на младия актьор Янчо Зафиров-Кондрашов.

„Налбантов вади солидни таланти, затова се спрях на неговите студенти“, допълва тя. Актрисата предпочита да събира своя екип от студентските скамейки.  

„Младите хора изискват повече работа и внимание. Доброто отношение ги амбицира и те са готови да се впуснат екстремно в работата", обяснява Мария.  

Самата тя за крехката си възраст има върволица от роли и представления - играла е в Пазарджишкия и Смолянския театър, преди да се кротне за малко и да изкара три сезона в Общинския драматичен театър „Невена Коканова” в Дупница.

Освен в театъра Мария се подвизава в киното и телевизията. Снимала е в българско-италиански проект, в „Дякон Левски”, „Столичани в повече”, „Връзки”, „Откраднат живот“. Последната роля от кино екрана е във филма „Беси”.

През миналата година тя реши, освен с игра, да се заеме и с продуцентска дейност. Първата пиеса - „Потъване“, премина с успех на пловдивска сцена и препълни залата на Смолянския театър. Драматичният спектакъл бе поставен по неин текст. Автор на хореографията е пловдивската танцьорка и инструкторка по пилатес Гергана Колева.

„Потъване“ не е чиста форма на театър. Някои от старите зрители го възприеха по-скептично, но пък младите го харесаха. Смолянската публика също бе впечатлена. Казаха ми, че рядко гостуват подобни спектакли в града“, отбелязва Миради.

„Потъване“, където играе заедно с актьора Борис Хаджийски, ще гастролира и в други театри - на 21 февруари в Житница и на 28 февруари - в Дупница. През май ще бъде игран на сцената на Нов театър НДК, а през септември Мария планира да го представи пред българската общност в Италия.

Актрисата вече репетира и третата си пиеса - „Часовникът“, чиято премиера е планирана за май. Това ще бъде комедия за две семейни двойки, които искат да преоткрият себе си и любовта, но изпадат в смешни ситуации. „Доста хора биха се огледали и може би на всеки се е случвало подобно нещо“, загатва Мария.

Отново в ролите ще се превъплътят възпитаници на Пловдивския университет - Добрияна Янкова, Вангел Апостолов от Сливенския театър, Калоян Добрев и Петър Ставрев. Сценарият на „Часовникът“ е написан от дядото на актрисата Цанко Бакоев-Цанти и е специален реверанс към достолепния публицист. „От единия си дядо съм наследила страстта към актьорската игра и фотографията, от другия - влечението към писането, а от баща ми - рисуването“, посочва Мария.

Да се впусне в предизвикателството и сама да си бъде сценарист, актьор, режисьор и продуцент, я вдъхновява да работи на още по-бързи обороти. „Това е много амбициозно и трудно начинание, но удовлетворението да имаш свободата да управляваш сам нещата си е безценно“, категорична е Мария Миради.

Пловдивчанката харесва по-модерния, креативен и нестандартен театър, където царуват мултимедийните ефекти, визуалните технологии и комплексното внушение върху зрителя. За мултимедията в нейния екип се грижи фотографът и оператор Стойо Петков.

Миради гледа с надежда и на Европейска столица на културата. „Има много критики към всичко, но аз предпочитам да гледам позитивното, например целият ни квартал е ремонтиран и придоби нов вид - улици, тротоари, осветление, пейки. И се радвам, че все повече европейска публика ще има под тепетата, тъй като е свикнала да гледа различни неща“, обяснява тя.

Мария смята, че е най-добре да променим това, което не ни харесва в Пловдив и в културата, вместо само да стоим отстрани и постоянно да хейтим.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?