Пловдивчанките от "Ноте": 4 красавици свирят Чинтулов на Небет тепе СНИМКИ

Вокалът Антоанета Бошнакова, цигуларката Цвета Шопова, флейтистката Златина Георгиева и София Колева с арфа правят стилна и естетска музика в държавата, където чалгата е на почит

 

Четири невероятни пловдивски дами създадоха само преди 5 месеца квартет "Ноте". За един месец успяха да обиколят десетки сцени и точно тогава дойде новият локдаун. В квартета са вокалът Антоанета Бошнакова, цигуларката Цвета Шопова, флейтистката Златина Георгиева и София Колева, която свири на арфа. Четирите момичета направиха на върха на Небет тепе песента на Добри Чинтулов „Къде си вярна ти, любов народна“ за 3 март. Иначе в репертоара им взимат всякакви популярни музикални парчета. Антоанета е станала майка преди месец и половина. Завършва VI курс медицина. Цвета учи бизнесикономика в УНСС, а София е випускничка на АМТИИ. Златина е завършила със специалността "Флейта" в консерваторията в италианския град Триест.

Историята не четирите талантливи момичета е като сценарий за филм „Музика по време на холера“, който обаче има очаквано щастлив край. Тази великолепна четворка се познава още от ученическите години. Още тогава решават да се занимават със стилна и естетска музика в държавата, където всяка втора ученичка мечтае да е чалга звезда. Преди да създадат квартет "Ноте" участвали в друга формация. Комбинацията вокал, цигулка, арфа и флейта, която изпълнява шлагерни произведения в нов аранжимент, не съществува никъде другаде по света.

„Всяка от нас се е занимавала с музика през годините. Аз имам участия още от ХI клас и оттогава се издържам с това. Събрахме се миналата година и решихме да създадем нещо от нулата“, обяснява Антоанета Бошнакова. Когато се включва и участва в първите предковидни концерти на квартет "Ноте", е бременна в шестия месец. Още в началото момичетата си дават дума, че всяка от тях може да продължи професията си, но групата винаги ще е на първо място.

Дали музиката за лекарка, финансистка и две дипломирани музикантки накрая няма да се окаже нещо съвсем временно? Амбицирани са да продължат много напред. „Ще стана лекар, ще работя професията си, ще си гледам детето и пак ще ходя по участия. Ще се намери време за всичко“, убедена е Антоанета. Съпругът <210> я подкрепа напълно.

Цвета Шопова завършва тази година „Бизнескиномика“. Смята да си направи частен бизнес и да продължи да е част в групата. „Ако всеки тръгне да се оправдава с другите си занимания, нищо няма да се случи. Ще започнат да се разводняват нещата“, убедена е Антоанета.

„Много държим всичко при нас да е професионално и да изглеждаме добре. След всяко участие се събираме и гледаме на видео изпълнението си. Тогава си правим една на друга забележки - кое трябва да се промени и кое да е различна следващия път“, казва Антоанета.

Репетират по няколко пъти в седмицата в зала в Коматево. В момента движат групата съвсем сами. Едната популяризира квартета в една социална мрежа, втората в друга, а трета и четвърта се занимават със сайта на формацията и клиповете в YouTube.

Дали са си дума нещата да стават по един естествен начин, с натрупване на опит. Това изключва участията им в музикални формати по телевизията. Тази седмица квартет "Ноте" е отказал за пореден път на една национална телевизия такъв ангажимент.

„Болшинството от сегашните млади изпълнители изгряват от някакви формати. Попадат там и изведнъж в тях се наливат много средства и реклами. И тези хора стават звезди за една нощ. Те нямат нито нашия опит на сцена, нито са си дали достатъчно зор, за да натрупат това, което ние сме постигнали. И накрая продукциите, които изкарват, почти винаги не са техни“, разказва Антония Бошнакова.

Основната причина да не искат да влизат в музикални формати по телевизиите са жестоките договори, които младите изпълнители подписват с различни продуценти. Пловдивските дами не искат външен човек да се ползва наготово с всичко, което са направили досега сами.

Момичетата опровергават стереотипното схващане, че богатите хора у нас са любители на чалгата. Има доста бизнесмени, които са почитатели на стилната и елегантна музика. Оттам има и интерес към група като тяхната. „Ние чалга не можем да правим - нямаме го този манталитет“, казва Антоанета.

Целта на четирите талантливи пловдивчанки е първо да добият известност на родния пазар. Чак след това ще се пробват в чужбина.

„Нищо не ни пречи да участваме в проекти на английски език, но това не ни е приоритет. Ние не бързаме. А другите млади са на принципа: Искам го сега и веднага!“, обобщава вокалът на квартет "Ноте".

 

Златина изостави Италия заради Пловдив

Много е интересна историята на флейтиската на квартета Златина Георгиева. Първи курс следвала в АМТИИ, но във втори отишла да учи флейта в консерваторията в град Триест по програмата „Еразъм“. Там била в класа на флейтистката Луиза Село. Има магистратура от тази консерватория. Изнасяла е концерти в цяла Италия и Австрия. Направила е турне от един месец в Китай. И макар да има много предложения за работа в чужбина, тя не се чувствала щастлива там. И се върнала в Пловдив. И тук е щастлива!

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?