Следвайте ни

Пепа Павлова: Изумена съм колко много четат българите

viber icon

Чаровната пловдивчанка Пепа Павлова е една от първите в България, която успешно налага нов метод на разпространение на книги, привнесен от Америка. От средата на май досега тя и писателката Мария Павлова са направили 25 срещи с читатели в страната. „До края на следващата година може да стигнем до 500 представяния, защото продажбите ни растат постоянно. Само на срещата в Каварна продадохме 150 книги”, казва медиаторът и литературен агент. 

Сред почитателите на пловдивската мистерия за изчезването на пчелите е и еврокомисарят ни Мария Габриел. „Тя е много открит човек и винаги поддържа такива каузи”, казва Пепа Павлова.  

Срещите се организират лесно. Тя се обажда в отдел „Култура” на всяка община. Оттам веднага предлагат зала, където да се проведе срещата, и настаняване за екипа. Писателката и медиаторката имат рекламен банер с обложката. На първата презентация на Мария и Пепа в Пазарджик дошли около 20 души. С всяка следваща бройката се увеличава заради социалните мрежи. „В Добрич представихме книгата много емоционално, а в Генерал Тошево - пред 100 ​души”, казва Пепа Павлова.

И признава, че обиколките из страната са променили напълно отношението <210> към българите. „Всичко отрицателно, което се пише и говори за нас по света, е един необясним черен пиар. Българите четат много. Аз съм изумена как всички твърдят обратното. Когато хората седнат срещу писателя и видят, че той отговаря интересно и е един интелигентен човек, че не е поредният графоман, че е написал хубава история, те започват да купуват книгата му. После я прочитат и ни пишат”, разказва Пепа Павлова. Убедена е, че като свикнеш да очакваш доброто, то наистина ти се случва. Със сестра си са представили романа във Варна, Добрич, Русе и къде ли още не. Навсякъде ги посрещат ентусиазирано.

В село Българево в Североизточна България на срещата дошли всички деца от училището. Историята за изчезването на пчелите им станала много интересна. На срещите идват и много пчелари. В Генерал Тошево дошъл пчелар №1 у нас Пламен Тодоров.

Срещите са пълни с човешки истории. Една жена от село била загубила сина си преди три месеца. „Слуша всичко на нашата среща, плака и си купи книгата. След месец ми написа: Благодарение на тази книга излязох от тази тежка депресия ​- имам нова кауза - пчелите. Ще посветя живота си на опазването им”, разказва медиаторката.

Причините за изчезването на пчелите са много комплексни. Освен пестицидите и евтините земеделски препарати, за това се обвиняват и електромагнитните сигнали от мобилните телефони. „В село Плачидол дойде пчелар с 460 кошера - прави най-хубавия лавандулов мед. Разказа, че отишъл при кошерите си с безжични слушалки и пчелите се побъркали - започнали да губят посока и ориентация”, разказва Пепа Павлова.

Тя припомня как в Китай вече има цели райони, където пчелите са умрели. Работници опрашват ръчно растенията. Ще дойде момент, когато няма да могат да садят в тези райони нищо, прогнозира Пепа. 

Парадоксалното е, че писателката Мария Павлова не е пчеларка. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?