Следвайте ни

Пловдивчанката Мария по стъпките на Агилера ВИДЕО

22-годишното момиче учи в университета в Гилфорд, преподават й специалисти, работили с Тина Търнър и Том Джонс

viber icon

Пловдивчанката Мария Джурджева е едва на 22 години, но вече работи с продуценти на световно ниво. Наскоро Мария, както е сценичното й име, издаде своя сингъл „Closer”, който съчетава модерни поп звуци и по-стари диско елементи. 

Мария е възпитаничка на Академията за съвременна музика в град Гилфорд, който се намира съвсем близо до Лондон. Това е най-елитното музикално училище в Англия, където е учил и самият Ед Шийрън. Тази година  предстои да се дипломира.   

Мария произхожда от лекарско семейство. Майка й е известен офталмолог, а баща й Борис Джурджев е известно име в медицинските среди в Пловдив. Дядото Атанас Джурджев пък е бил светило в областта на кардиологията.

 

Заради корените си е свикнала да я питат как така не е продължила семейната традиция. "Никога не са ме притискали в моите избори. Напротив, винаги са ме окуражавали да следвам мечтите си. Родителите и сестра ми са ми фенове номер едно,“ споделя младата певица. 

Музиката обаче винаги е присъствала в дома им. Мария смята, че е развила слуха си и любовта си към нея, слушайки колекцията от грамофонни плочи и CD-та на баща си и дядо си. Освен като лекари, двамата са известни и като запалени меломани.

Библиотеката от музика отрано привлякла детското  внимание, било й особено интересно какво съдържа всеки от дисковете. Така от малка тя се запалва по пеенето и танците, а близките  веднага забелязват тази склонност у нея. Завеждат я на музикален педагог, когато е още на 6 годинки. Тогава тя прави първите си стъпки в музиката. Казва, че от този момент никога не е мислела, че би могла да учи нещо друго. 

За да пробие в професионалната музика, Мария обаче не разчита само на таланта си. От момента, в който стават ясни заложбите й, тя започва да полага много усилия, за да ги развива. Започва да взема уроци по музика, солфеж и пиано. Впоследствие се налага да сменя музикалните си педагози, тъй като при всеки научава нещо ново и различно като техника на пеене.

В даден момент тя пътува всяка събота чак до Велико Търново, за да се обучава при проф. Сребра Михалева, която преподава във Великотърновския университет. Мария споделя, че е пяла и в Art Voice Център при Румяна Иванова, на която също дължи голяма част от знанията и уменията си. 

Университетът в Гилфорд обаче е голямата крачка към професионалната музика. Когато постъпва във висшето училище, тя вече е отработила детайли по вокалната си техника и артистизъм. Затова и обучението <210> се фокусира върху теорията на музикалното право и музикалната индустрия. Музикалната теория пък е друга отделна дисциплина с изключително сложна материя, която Мария сравнява с математиката. 

Изборът на учебно заведение е свързан с желанието на Мария да изучава модерна музика. Повечето програми в другите университети не я привличат, тъй като поставят акцент върху оперното пеене. Попада на информацията за висшето училище в Гилфорд, когато започва да търси в интернет къде са учили нейните идоли от голямата сцена. Така тя се свързва с университета, а от там веднага <210> предлагат прослушване. 

Приемат я и тя е много щастлива. Преподават й специалисти от най-високо ниво в музикалната индустрия, които притежават звукозаписни компании и са работили с имена като Тина Търнър и Том Джонс. 

За своя любим изпълнител още от детството си обаче Мария посочва Кристина Агилера. Имала е късмета да я гледа на живо в Лондон преди пандемията. Освен това песните на прочутата Агилера са удобни на диапазона и позицията на гласа на нашето момиче, което с желание попива от примера на сцената, за да успее.   

Мария разказва за първата си лекция в университета в Англия с умиление. Отначало се притеснява как ще я приемат заради акцент. Спомня си, че тогава носи със себе си химикал и тетрадка - както правят студентите у нас. Онемява, когато колегите й вадят лаптопи и звукозаписна техника от раниците си и започват да импровизират в правенето на музика. Тогава разбира, че е попаднала в друг свят.   

"Изключително ценно е, че образованието там е ориентирано в творческа посока. Учим как да се промотираме сами в социалните мрежи, както и да защитаваме авторските си права като артисти", казва тя.   

Създава своята песен благодарение на контактите, които прави покрай ученето в Гилфорд. Работи с музикален продуцент, който е завършил там. Разказва му за идеята си и му представя текста за песента. Правят парчето заедно само за 24 часа, с което сбъдва желанието си да издаде песен преди да завърши  

Сама избира сценичното си име Мария, защото англичаните много го харесвали. „Ще се опитам да пробия с него, тъй като няма друга изпълнителка, която да е известна като Мария, заявява младата артистка пред семейството си, когато обсъждат варианти за псевдоним. Фамилията <210> е трудна за чужденците и затова не държи да я разпознават по нея. 

Изолацията по време на пандемията била голям шок не само за нея, но и за повечето артисти. „Вдъхновението и артистизмът те напускат, когато си затворен,“ обяснява младата изпълнителка. Казва, че след това бързо се е възстановила, тъй като музиката наистина е нейното призвание. 

 

Три поп парчета за есента

 

Предстои излизането на още нейни парчета, по които работи заедно с музикалния си партньор. С него се среща през първата година в университета, а той веднага харесва пеенето и гласа <210>. Към момента имат подготвени цели три песни в поп жанра, които са на английски. Двамата се опитват да си уредят среща, за да ги запишат в студио, така че да излязат през есента.  

Засега завръщането в България не е на дневен ред за Мария, тъй като в страната ни музикалната индустрия не е развита на достатъчно високо ниво, както е в чужбина. Въпреки това младата изпълнителка е оптимист, че има надежди да догоним световните тенденции в правенето на музика, но това ще отнеме време. Професията обаче няма да й пречи да се прибира често, за да вижда любимото си семейство и приятелите си.

 

Ноти по време на пандемия

 

Пандемията обаче повлиява на формата на обучение и материала, който се преподава в университета. Така практиката изведнъж остава на заден план. „Но това всъщност изигра добра роля в моя случай, защото научих много нови неща, които не бяха по програма, и съм много щастлива, че ми се отдаде тази възможност. Доста е тъжно, че в момента завършвам онлайн“, казва Мария.

Онлайн обучението обаче <210> дава възможност да прекарва повече време с човека до себе си, който живее и учи в Германия. С него са заедно още от ученици в Руската гимназия в Пловдив. 

Заради обстановката с вируса Мария съжалява, че няма да има възможност да издържи последния си изпит под формата на концерт, на който да покаже и хореография. Въпреки това тя се съобразява с обстоятелствата и се адаптира. Вярва, че тепърва ще има други възможности.

 

 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

офффф

офффф

04.07.2021 | 12:22

Ауууу невероятна певица.С тия чалгаджийски вибрации вгласа направо Том Джоунс и е преподавал.Хаха.Пак платени публикации

Отговори
0 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?