Следвайте ни

Пловдивчанката Мария Джурджева поема към върховете на световната сцена

viber icon

Мария Джурджева е една от младите пловдивчанки, които ни карат да се гордеем. Още преди да навърши 22 години, тя вече се е прицелила високо в сферата на световната музика. Наскоро Мария, както всъщност е и сценичното име на младата певица, издаде своя сингъл „Closer”, който съчетава модерни поп звуци и по-стари диско елементи. 

Мария е възпитаничка на Академията за съвременна музика в град Гилфорд, който се намира съвсем близо до Лондон. Това е най-елитното музикално училище в Англия, където е учил и самият Ед Шийрън. Тази година предстои на пловдивчанката да вземе дипломата си именно от там. 

Любопитното в историята на Мария Джурджева е, че тя произлиза от лекарско семейство. Майка й е известен офталмолог, а баща й Борис Джурджев е едно от водещите имена в медицинските среди в Пловдив днес. Дядото на Мария, Атанас Джурджев, пък е бил светило в областта на кардиологията. Заради тези си корени, тя е свикнала да я питат как така не е продължила семейното наследство в медицината. Въпреки традицията, близките на певицата никога не са я притискали в избора й на поприще. Напротив, винаги са я окуражавали да следва мечтите си до край. „Родителите и сестра ми са ми фенове номер едно,“ споделя щастлива младата певица. 

От друга страна музиката винаги се е въртяла постоянно в къщата на семейство Джурджеви и може би Мария е развила слуха си и любовта си към нея именно слушайки колекцията от грамофонни плочи и CD-та на баща си и дядо си. Освен като лекари двамата са известни в обществото и като запалени меломани. Библиотеката от музика веднага привлича детското внимание на Мария, която казва, че й е било особено интересно какво съдържа всеки от дисковете. Така от малка тя се запалва по пеенето и танците, а близките й веднага забелязват тази наклонност у нея. Затова я завеждат на музикален педагог, когато е още на 6 годинки. Тогава тя прави първите си стъпки в музиката. Казва, че от този момент никога не е имало второ мнение, че би могла да учи нещо друго. 

За да пробие в професионалната музика Мария обаче не разчита единствено и само на таланта си. От момента, в който тя и семейството й откриват нейните заложби, тя започва да полага много усилия, за да ги развива. Така започва уроци по музика, солфеж и пиано. В последствие се налага да сменя музикалните си педагози, тъй като при всеки научава нещо ново и различно като техника на пеене. В даден момент тя пътува всяка събота чак до Велико Търново, за да се обучава при проф. Сребра Михалева, която преподава във Великотърновския университет. Мария споделя, че е пяла и в Art Voice Център при Румяна Иванова, на която също дължи голяма част от знанията и уменията си. 

Университетът в Гилфорд обаче е голямата крачка към професионалната музика за Мария Джурджева. Когато постъпва във висшето училище, тя вече е отработила детайли по вокалната си техника и артистизъм. Затова и обучението й се фокусира върху теорията на музикалното право и музикалната индустрия. Музикалната теория пък е друга отделна дисциплина с изключително сложна материя, която Мария сравнява с математиката. 

Изборът на учебно заведение е свързан с желанието на Мария да изучава модерна музика. Повечето програми в другите университети не я привличат, тъй като поставят акцент върху оперното пеене. Попада на информацията за висшето училище в Гилфорд, когато започва да търси в интернет къде са учили нейните идоли от голямата сцена. Така тя се свързва с университета, а от там веднага й предлагат прослушване. 

От момента, в който Мария е приета да учи в Гилфорд, тя е много щастлива. Преподават й специалисти от най-високо ниво в музикалната индустрия, които притежават звукозаписни компании и са работили с имена като Тина Търнър и Том Джонс. 

За своя любим изпълнител още от детството си обаче Мария посочва Кристина Агилера. Имала е късмета да я гледа на живо в Лондон преди пандемията. Освен това песните на известната Агилера са удобни на диапазона и позицията на гласа на нашето момиче, което с желание попива от примера й на сцената, за да успее поне колкото нея на световната сцена. 

Мария разказва за първата си лекция в университета в Англия с умиление. Отначало се притеснява как ще я приемат заради акцента й. Спомня си, че тогава носи със себе си химикал и тетрадка както правят студентите у нас. Онемява, когато колегите й вадят лаптопи и звукозаписна техника от раниците си и започват да импровизират в правенето на музика. Тогава разбира, че образованието там е много модерно и ориентирано в творческа посока и повече не прави грешката с тетрадката.  

Изключително ценно е, че студентите в университета учат как да се промотират сами в социалните мрежи, както и да защитават авторските си права като артисти, изтъква Мария като едно от предимствата на образованието си в чужбина. 

Създава своята песен именно благодарение на контактите, които прави покрай ученето в Гилфорд. Работи с музикален продуцент, който е завършил именно там. Разказва му за идеята си и му представя текста за песента. Правят парчето заедно само за 24 часа, с което Мария сбъдва желанието си да издаде песен преди да завърши образованието си. 

На сцената Мария избира да е „просто“ Мария, защото много харесва името си. „Ще се опитам да пробия с него, тъй като няма друга изпълнителка, която да е известна само като „Мария“, заявява младата артистка пред семейството си, когато обсъждат варианти за псевдоним. Фамилията й е трудна за чужденците и затова не държи да я разпознават по нея. 

За затварянето по време на пандемията Мария споделя, че е било един голям шок не само за нея, но и за повечето артисти. „Творчески наистина има един спад на музата и на артистизма, когато си затворен,“ обяснява младата изпълнителка. Казва, че след това бързо се е възстановила, тъй като музиката наистина е нейното призвание. 

Пандемията обаче неизбежно повлиява на формата на обучение и материала, който се преподава в университета. Така практиката изведнъж остава на заден план. „Но това всъщност изигра добра роля в моя случай, защото научих много нови неща, които не бяха по програма и съм много щастлива, че ми се отдаде тази възможност. Доста е тъжно, че в момента завършвам онлайн,“ коментира Мария по повод студентския си опит по време на пандемията. Онлайн обучението в момента обаче й дава възможност да прекарва повече време с човека до себе си, който живее и учи в Германия. С него са заедно още от ученици в Руската гимназия в Пловдив. 

Заради обстановката с вируса Мария съжалява, че няма да има възможност да издържи последния си изпит под формата на концерт, на който да покаже и хореография. Въпреки това тя се съобразява с обстоятелствата и се адаптира като в момента подготвя дипломната си работа. Вярва, че тепърва ще има други възможности. 

Така въпреки неприятната ситуация младата изпълнителка гледа смело напред. Предстои излизането на още нейни парчета, по които работи заедно с музикалния си партньор. С него се среща през първата година в университета, а той веднага харесва пеенето и гласа й. Към момента имат подготвени цели три песни в поп жанра, които са на английски. Двамата се опитват да си уредят среща, за да ги запишат в студио, така че да излязат през есента. 

За сега завръщането в България не е на дневен ред за Мария Джурджева, тъй като в страната ни музикалната индустрия не е развита на достатъчно високо ниво, както е в чужбина. Въпреки това, младата изпълнителка е оптимист, че има надежди да догоним световните тенденции в правенето на музика, но това ще отнеме време. Професията й обаче няма да й пречи да се прибира често, за да вижда любимото си семейство и приятелите си.

Можете да чуете нейната песен "Closer" тук: https://song.link/s/0VuKopdDMypV9a19UTVugF 

или през youtube.com: https://www.youtube.com/watch?v=6n0mM5p81oo

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

пожелания

пожелания

26.06.2021 | 11:45

На добър път и успех!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?