Адик Ейнджъл вплете bg мотиви в Electronic

Пловдивчанката, която живее в Швейцария

Родената в Пловдив Адриана Ангелова и правнучка на архитект Камен Петков спечели с миксажите си наградата на Reverbnation  

 

 

Тя е правнучка на прочутия архитект Камен Петков, но призванието <210> е да се занимава с музика. При това с електронна музика. Adik Angel (Адик Ангел) e артистичното име на Адриана Ангелова. Родена в Пловдив, днес тя е талантлив композитор, който живее и твори в Швейцария. Баща е известният диригент Иван Ангелов. От фамилията е и голямата пианистка Пенка Петкова, преподавала на самия Милчо Левиев. Адриана от години се занимава с жанрa еlectronic. Преди дни платформата Reverbnation я сюрпризира, класирайки я на първо място сред хиляди артисти в жанра електроника. Още повече, че Адриана току-що е издала и новия си албум „Оn the Move”, придружен с видеоклипове. През юни 2019 г. пък получава първа награда от Radio Cameroon.

„Старата къща на прадядо ми, арх. Камен Петков, точно зад партийния дом, беше пълна с музика. Голямата стълба между двата етажа често се превръщаше в място за луди игри. Живяла съм тук като дете, до 3-годишна, имахме три пиана и един роял. Още си спомням терасата на хотел „Тримонциум” и вкусния сладолед, който ни сервираха в горещите летни вечери”, разказва Адриана.

Тя произхожда от известна пловдивска фамилия. Освен че прадядо е прочутият арх. Камен Петков, неин дядо е Петко Каменов Петков, виден пловдивски журналист. Леля Пенка Петкова е клавирната ни педагожка, преподавала на Милчо Левиев и Емма Техмизиан. Майка е пианистката Рада Петкова, а баща диригентът Иван Ангелов, който днес живее в Германия. През 1981 година съдбата води семейството зад граница. Затова Адриана отраства в Швейцария, където завършва класическа музика.

На 12 години печели първа награда в конкурс за млади пианисти в Люцерн с пиеси от Бетховен и Дебюси. Специализира се в поп-рока и жанрa Electronica в Женева. Адик постепенно тръгва и по пътя на композирането и създава свои уникални мелодии и песни.

Първата група се казва „Les Mousses“ и се изявява с концерти и в регионалните радиостанции. Изучава пиано и теория за професионална класическа музика в Консерваторията за музика, а после специализира и в жанра pop. Има множество концерти със своята брейк-данс група.

Напоследък работи върху различни миксажи - повлияна е от характерните за българския фолклор полифонични и полиритмични елементи и ги използва често.

Въпреки че прадядо е прочут архитект, Адриана избира да се занимава с музика. Казва, че за нея тя е по-скоро призвание, а не избор. „Ала музиката също е вид архитектура от звукове, мелодии и ритми. Cъздава се звукова форма, конструира се с разни елементи и пластове, те се съчетават, за да се получи едно цяло. Така че може би нещо от гените и таланта на прадядо ми apx. Камен Петков, разбирането му за строеж, за равновесие, за комбиниране на различни елементи в едно хармонично цяло, ми помагат в работата ми като музикант”, казва младата дама. 

„Всеки 2-3 минути повечето хора гледат интернет или Whatsapp. Ако в този момент вашата публикация е там - имате късмет”. Ето защо, според Адриана, модерните канали - Web, Youtube или Face book - са бъдещето. „С тях е възможен мигновеният контакт с публиката, както и с най-отдалечени в пространството хора и обекти. А това дава неподозирани възможности на всеки музикант - независимо дали твори в България, или някъде по света". 

Миксажите като алюзия

„Миксажите с българския фолклор ме привличат много. Може би те са като алюзия на моята лична история. Усещам някои несъзнателни връзки, корените съществуват и ни предизвикват. Вероятно точно затова обичам българското фолклорно пеене. То е уникално и има една голяма сила в него”, казва Adik.

Напоследък все по-често тя търси връзката между музиката и народното пеене, като ги поставя с електронeн аранжимент паралелно. Или като пластове един върху друг - като диалог. Резултатът е изненадващ и впечатляващ, казват критиците. Синхронизацията между фолклорните елементи и електронните звучности и ритми дава интересни комбинации, полифоничност и изострена характерност в стила на Adik Angel.

 

Машината и духът

Днес често се говори за синергията между човека и машината. 

„Опитвам се в моята музика центърът да бъде върху човека и душевното начало, а не върху машината. Тя само да служи и доставя помагащи съставки и елементи. За да се запази творческата индивидуалност, израза на душевното и човешкото. Това е, което машината никога няма да може да направи сама.

Обаче съществува една опасност, изкуственият интелект да изпревари човека и да погуби в известен смисъл креативната му същност”, разсъждава българката.  

Днес Adik Angel  има записани 7 албума и 10 нови сингъла: сред тях са „Време за полет”, „Древни корени”, „Седем мечти” и „Досега и още ...”. Със сингъла си „Спестено време“ Adik Angel ( Адик Ангел) стана полуфиналист в  музикалния конкурс „Тhe Unsigned Only 2019 Music Competition” през 2019 г. През м. юни 2019  печели и конкурса за нови изпълнители“ 2019 г. в the College Underground  Radio Cameroon (Колидж Ундерграунд Радио Камерун) със същия сингъл. Adik дори вече е избрана като  Featured Artist („представен изпълнител”) за една година в сайта на радиото.

Големият Милчо Левиев ме насърчаваше

Пловдивчанката Adik Angel казва, че днес не е лесно да успееш. „Трябва и търпение освен талантa, енергията и мотивацията”.

За щастие тя се радва на много фенове в платформата Reverbnation и Face Book.

„Това, което особено ми помогна, за да продължа по този път и за популяризирането на музиката ми, бяха селекциите на интернационалните конкурси по интернет. Често си спомням как ме насърчаваше и големият български джазмен и блестящ музикант Милчо Левиев. Неговите съвети и позитивна оценка бяха много окуражаващи за мен”.

В първия <210> албум (френски шансон, с певица, с доминиращи текст и глас) жанрът е определен като рор, с електронна китара. Но по-късно я привличат нови идеи и теми, като например:  пътуване, пространство, пейзажи, природа, времето, което тече, и движението. Вдъхновението на Adik Angel е да смесва различни стилове, включващи поп - електро, танци и хип хоп, всички оцветени от балкански или ориенталски ритми. Ала в неин стил са и автентични мелодии като парчето „Сърцебиене“. Ще намерите всички тези чувства в албума <210> „Ancient Roots“, дълбоко вдъхновен от нейния български произход.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
bopmer

bopmer

27.01.2020 | 05:34

Здравейте, това е да информирате широката общественост, че Хосе Луис, частен кредитор, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ от 3000 евро до 100 000 евро. Ние предоставяме заеми с 2% лихва на физически лица, фирми и компании в ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?