Пловдивчанин омагьоса холандска звезда

Популярната холандска художничка Пинг Фредерикс е влюбена в пловдивския скулптор Атанас Колев. Провокирана от неговите музикални пластики от метал, тя създава симфония от цветове в живописните си картини. Вече година са заедно, свили семейно гнездо в малкия австрийски град Пьохларн. Всеки момент очакват да се роди най-голямото им произведение на изкуството - тяхното бебе. Затова Пинг си е вкъщи, а Атанас представя изложбата-симпозиум "Ателие на Дунава" в Градска художествена галерия.

Любовта между двамата творци пламва в една италианска галерия. Колев е куратор на този форум и като такъв обикаля света, за да открива автори и да ги кани в ателиетата на Пьохларн. Впечатлен от изящните платна на Фредерикс, той я посреща като гост на симпозиума в неговия град. Десет дни, както всички участници в пленера, двамата са непрекъснато заедно, работят по цял ден и цяла нощ, създават живопис, графика и скулптури. И там някъде в разговорите край реката, с четка и длето в ръка, се появява магията между тях.

После тя напуска холандския си дом и заживява заедно с Атанас. А той подхваща нов етап в творчеството си - музикални пластики от метал. Върху скулптурите, които при движението си издават различен тон, тя рисува. Техният експеримент е хит сред музикантите, които обичат да експериментират, в Австрия. Известен професор от Виена развива художническата идея и създава ритмично произведение за скулптура и чело. И този нестандартен концерт той изнася в църквата на Пьохларн на закриването на пленера "Ателие на Дунава". Този нестандартен оркестър от почти метър и половина високи пластики е подреден в Градската галерия на Главната. Любопитно е, че всеки може да композира мелодия с тях, защото всеки обект придвижва друг обект от композицията и от създадения дисбаланс се получават звуци. Всеки се движи в различна посока, удря друг, трети спира, така в творбата се редуват движение и покой непрекъснато.

Пинг и Атанас скоро ще зарежат досегашните си занимания, за да се отдадат на малкото си отроче. И след като отрасне, ще го доведат в Пловдив - града на художниците, какъвто австрийците искат да направят техния Пьохларн.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?