Следвайте ни

Пловдивчанин омагьоса холандска звезда

viber icon

Популярната холандска художничка Пинг Фредерикс е влюбена в пловдивския скулптор Атанас Колев. Провокирана от неговите музикални пластики от метал, тя създава симфония от цветове в живописните си картини. Вече година са заедно, свили семейно гнездо в малкия австрийски град Пьохларн. Всеки момент очакват да се роди най-голямото им произведение на изкуството - тяхното бебе. Затова Пинг си е вкъщи, а Атанас представя изложбата-симпозиум "Ателие на Дунава" в Градска художествена галерия.

Любовта между двамата творци пламва в една италианска галерия. Колев е куратор на този форум и като такъв обикаля света, за да открива автори и да ги кани в ателиетата на Пьохларн. Впечатлен от изящните платна на Фредерикс, той я посреща като гост на симпозиума в неговия град. Десет дни, както всички участници в пленера, двамата са непрекъснато заедно, работят по цял ден и цяла нощ, създават живопис, графика и скулптури. И там някъде в разговорите край реката, с четка и длето в ръка, се появява магията между тях.

После тя напуска холандския си дом и заживява заедно с Атанас. А той подхваща нов етап в творчеството си - музикални пластики от метал. Върху скулптурите, които при движението си издават различен тон, тя рисува. Техният експеримент е хит сред музикантите, които обичат да експериментират, в Австрия. Известен професор от Виена развива художническата идея и създава ритмично произведение за скулптура и чело. И този нестандартен концерт той изнася в църквата на Пьохларн на закриването на пленера "Ателие на Дунава". Този нестандартен оркестър от почти метър и половина високи пластики е подреден в Градската галерия на Главната. Любопитно е, че всеки може да композира мелодия с тях, защото всеки обект придвижва друг обект от композицията и от създадения дисбаланс се получават звуци. Всеки се движи в различна посока, удря друг, трети спира, така в творбата се редуват движение и покой непрекъснато.

Пинг и Атанас скоро ще зарежат досегашните си занимания, за да се отдадат на малкото си отроче. И след като отрасне, ще го доведат в Пловдив - града на художниците, какъвто австрийците искат да направят техния Пьохларн.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?