Следвайте ни

Пловдивчанин направи паметник на Атанас Буров насред Варна

viber icon

Пловдивският скулптор Атанас Карадечев направи паметник на банкера Атанас Буров в центъра на Варна. Това е четвъртият монумент на известния български стопански и политически деятел у нас, който е осъден от Народния съд и лежи до смъртта си в пазарджишкия затвор. Другите три са в София, Пазарджик и Горна Оряховица.

Паметникът показва банкера Буров в естествен ръст – 1,80 метра. Той е с елегантна мека шапка и се е подпрял на бастуна си. Фигурата гледа точно към сградата, където е била неговата банка. 

„Скулптурата е от бронз и беше поръчана от собственика на хотел „Роял“, който е зад нея. Пред хотела има площад, който носи името „Атанас Буров“, обясни Атанас Карадечев. Срещу хотел „Роял“ е била банката на Буров. Там сега се помещава щабът на Военноморския флот. 

Паметникът тежи 170 килограма и е излят в старозагорската леярна “Милчев 61“ в три отделни калъпа. Карадечев е работил повече от година по проекта за творбата си. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?