Пловдивчанин грабна награда от фондация „Енчо Керязов“

Пловдивчанинът Георги Грозев грабна една от трите награди на фондация „Енчо Керязов“ в категория „Изкуство“. Той беше награден от Маги Халваджиян пред очите на президента Румен Радев и на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Призовете бяха раздадени по време на спектакъла „Нощ на звездите”, с който Енчо Керязов сложи край на изключителната си кариера.

Георги Грозев е тромпетист и е част от състава на  Държавна опера Пловдив. Освен бесзпорния талант, който притежава, той има и добро сърце – води безвъзмездно занятия с деца в часовете по музика.

„Не съм вярвал, че в моя роден Пловдив ще се случи тази магия - това десето юбилейно издание на Нощта на звездите. За мен е изключителна чест, че тук на сцената бяха и моите колеги от операта, както и всички номинирани артисти. Благодаря на Енчо Керязов за крилете, които ни дава и за възможността да полетим“, каза тромпетистът Георги Грозев и пожела на  добър час на всички. 

Другите две награди отидоха при Здравка Василева, която също е тромпетист, но от Пазарджик и при пианиста Николай Димитров. Димитров е студент по класическо пияно в консерваторията Принц Клаус Грьонигер Нидерландия. 

„Изкуството е това, което изгрява дори и в най-черните дни, нещото, което винаги ни е спасявало. Това е нещото, което е държало човечеството живо в най-мракобесните времена. Затова сме длъжни да го пазим, да се борим за него, да го подкрепяме“, отбеляза продуцентът Маги Халваджян, който по професия е цирков артист. Той добави още, че Енчо Керязов е не просто човек спечелил света, но и човек, който предава занаята нататък. 

Отлични в категория „Образование“ бяха Енчо Мишинев, носител на златен и два сребърни медала от международната олимпиада по информатика, Константин Гаров, който има два сребърни медала от международната олимпиада по информатика и Мартин Копчев, който е един от малкото ученици медалисти от международни олимпиади по различни науки. 

Енчо Керязов пък връчи наградите в категория „Спорт“. Те отидоха при Александра Начева, световен шампион в тройния скок от Световното първенство до 20 години в Тайпе, Даниел Асенов, двукратен европейски шампион по бокс и една от големите ни надежди на олимпиадата в Токио. Приз получи и параатлетът Християн Стоянов. Той е световен шампион на 1500 м. при хората с увреждания и шампион на България при здравите ателти. След месец той ще участва и на параолимписйките игри в Токио.  „Християн Стоянов впечатлява с постижения и със своя дух“, подчерта Керязов. 

„За всеки един мечтател е нужна огромна подкрепа – подкрепа от екип, от близки, от неговата нация. Без вас ние няма да стигнем там, където сме сега, а и по-далече“, каза Стоянов и благодари на хората, че ги подкрепят. 

Връчен беше и призът „Повярвай, че можеш“. Той отиде при джудисткатката родена в Одеса, която днес носи медали за България – Анастасия Балан.

Наградите за всички призьори са 2000 лв. и семеен уикенд за двама. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Анонимен

Анонимен

29.07.2021 | 09:11

Класическо пиАно!

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?