Следвайте ни

Пловдивчани с тротинетка търсиха съкровища в Капана и Стария град СНИМКИ

viber icon

Няколко родители с деца и няколко пловдивчани от всички възрасти се включиха в играта „Лов на градски съкровища“, която стартира в 10.30 часа от две места – градинката зад Джумая джамия и Виенския павилион в Цар Симеоновата градина.

Първи се записаха 5-годишният Вихрен и баща му Богдан. Двамата си бяха взели електрическа тротинетка за по-бързо придвижване. “Това е първата подобна игра, която правя със сина си“, обясни Богдан.

Участниците не бяха много, защото единствената реклама за събитието бе на фейсбук страницата му. Преди две години, когато се проведоха първите градски игри за търсене на съкровище, записалите се бяха десетки.

От двете места участниците получаваха четири вида карти. На всяка от тях бяха отбелязани с кръстче местата, които трябва да намерят на всеки етап от играта. На всяко от тях получаваха указание или задача за решаване за следващата точка. 

Крайното място, където се събират накрая всички, е Lucky Дом на киното. Там трябва да се отговори на няколко доста трудни въпроса, свързани с киното в Пловдив, като името на първата пловдивска киноактриса /Мара Липина/ и кое е първото пловдивско кино /Екселсиор/. 

Местата, което се обикалят, са в Капана, Централната част, където е Одеона, и Стария град.

„Игрите са разработени само за Пловдив, без да се използват модели от други градове. Техен автор е екип от сдружение „Културна децентрализация“, обясни една от организаторките Небесна Леви.

Небесна Леви

Целта на сдружението е игрите да имат образователен характер и участниците да научават много нови факти за Пловдив. „Лов на градски съкровища“ се финансира по програмата „Наследство“.

На един от етапите втурналите се да дирят съкровища трябваше да решат малка кръстословица с въпроси като „Къде е издаден сборникът с песни и приказки на братя Миладинови“ и „Къде са работили куюмджиите в Пловдив“. И двата отговора са имена на улици в Капана. 

В следващите игри на 31 юли и 1 август и на 28 и 29 август ще има съвсем нови елементи. Някои от тях ще са със ясен състезателен характер – в тях ще се изисква повече ловкост от участниците.

"Лов на градски съкровища" продължава утре от 18 часа от същите две места. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

EL-SCOOTER = ЕЛ-СКУТЕР е думата, мосю!

EL-SCOOTER = ЕЛ-СКУТЕР е думата, мосю!

24.07.2021 | 19:19

Елскутер им казват на тия по цял свят. Айде няма нужда от снобеещо французойстване под път и над път, СЪР! Можеше да ти прочета съчинението, ама . . . скомина!

Отговори
1 0
EL-SCOOTER = ЕЛ-СКУТЕР е думата, мосю!

EL-SCOOTER = ЕЛ-СКУТЕР е думата, мосю!

24.07.2021 | 19:22

. . . и изобщо цялата трескава кампания кресливо да се пропагандирВат разни изг7зици = частни предприемачества = в новинарски сайт досажда

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?