Следвайте ни

Здравко Димитров: Пловдив вече е във Висшата лига на Европейските столици на културата

viber icon

„Пловдив вече е в лигата на Европейските столици на културата, сега е важно как да надграждате и да останете в нея“. Това заяви по време на срещата с кмета Здравко Димитров Нийл Питърсън, член на журито на инициативата "Европейска столица на културата" и част от екипа на Ливърпул 2008.

В нея взе участие още един член на журито - бившият изпълнителен директор на Пилзен 2015 Иржи Сучанек. Там бяха и зам.-кметовете Стефан Стоянов и Пламен Панов, артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева и изпълнителният й директор Кирил Велчев. 

„Тази нициатива помогна много за популяризирането на Пловдив и го постави на културната карта на Европа и света. Убеден съм, че ние ще останем не просто в лигата, а ще бъдем част от Висшата лига“, заяви в отговор кметът Здравко Димитров.

Той бе категоричен, че община Пловдив ще продължи да развива града като културна столица и ще подкрепя устойчивите творчески проекти. 

Двамата представители на журито дадоха много добра оценка за представянето на Пловдив и представиха опита на своите градове – Ливърпул и Пилзен. Те продължават да развиват свои културни продукти, които и досега носят добавена стойност за градовете им, както и имидж. 

В Пловдив в момента са културни експерти от 10 страни в Европа, за да обсъждат критериите за успех и оценка на инициативата "Европейска столица на културата" в международен план. Тема на срещата, организирана съвместно от Фондация "Пловдив 2019" и Гьоте институт - България, е "Поглед назад с мисъл напред".

За събитието в Пловдив са Иржи Сучанек, член на международното жури за селекция на градовете и бивш изпълнителен директор на Пилзен 2015, Снежана Костадинова - ръководител на екипа за наблюдение и оценка на дейностите по реализиране на проекта Пловдив - Европейска столица на културата 2019, Нийл Питърсън от екипа на Ливърпул 2008, както и представители на Пафос 2017, Матера 2019, Елевсина 2021, Голуей 2020, членове на културната мрежа EUNIC (Британски съвет, Полски институт, Румънски институт, Гьоте-институт).

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?