44

Пловдив в плен на огнени спектакли, бразилски ритми и брейк

Организаторите канят маскирани граждани на танцово-карнавален парад на 21 май по Главната

Цирк, горещи бразилски ритми, огън, карнавални паради и артработилници ще властват в Пловдив в продължение на цял месец. Положителните емоции ​в града ще донесе Фестивалът за улични изкуства 6Fest. Тазгодишното двойно юбилейно 9-о и 10-о издание ще представи общо 20 събития. Мащабният фестивал започна на 28 април и ще продължи до края на месец май. 16 от проявите са работилници и открити класове, ​предвидени са и 4 спектакъла.

Причината е, че програматa включва и миналогодишната, отменена заради коронавируса, тоест две издания в едно, обясняват организаторите. До 2 май акцент ще е танцовата и музикалната страна на огненото изкуство.

Откриващото събитие на фестивала бе огнен моноспектакъл на Даниана Коева, ръководител на Пътуващ театър “Скрин”.  Тази вечер от 21:00 часа 6Fest кани на неповторим танцово-огнен парад по главната улица “Княз Александър І” от площад “Централен” до Джумая джамия. 

В парада артисти на кокили от Театър на огъня и сенките Fireter ще направляват 5-метрова кукла, която ще танцува с огнени ветрила под звуците на самба музиката на артистите от “Блоко Бринкадейра”. На 1 май пък от 21:00 ч. на Акведукта на Бунарджика младежката група от Козлодуй “Феникс” ще представи спектакъла „Корени”, базиран върху българския фолклор.

Закриващото събитие на деветия 6Fest e на 2 май от 21:00 ч. на Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина, където пловдивските огнени артисти и музиканти от “Агни Сатя” ще представят “Ритуал” - спектакъл с елементи от българския танцов фолклор, жонглиране с огън, съвременен танц и музика на живо.

Юбилейното десето издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest е планирано още от миналата година да се случи през май месец. Най-голям акцент в програмата са работилниците и откритите класове на професионални артисти, в които участие могат да вземат начинаещи и любители. Първата част от уъркшопове са посветени на цирковото изкуство и карнавала - работилница за живи статуи с Надежда Гончева (Ащон Ка) на 14 и 15 май, циркови работилници (клоунада, жонглиране, пантомима, куклени номера, акробатика, въртене на огън) с Пътуващ театър “Скрин” на 14 май, работилници за гигантски сапунени мехури и за моделиращи балони с цирк “Играчка - Плачко” на 15 май, карнавална работилница за паради и процесии с Театър на огъня и сенките Fireter на 28 и 29 май, за изработване на кукли с Театър “Хамелеон” на 29 май.

Втората част открити класове са танцови с участието на пловдивски групи - за хип-хоп и брейк танци с The Center (Пловдив и Велико Търново), Dance Home, Emotion Dance, Sleepwalkingz на 21 май и за съвременен танц с танцовите студиа “Duende” и “Пантарей” на 22 май.

Основната програма със спектакли и паради на 6Fest e от 20 до 22 май.

Очакват ни два мултижанрови циркови спектакъла - на пловдивската циркова група “Combino Project” на 20 май и на Пътуващ театър “Скрин” на 21 май. За първи път в 6Fest ще вземе участие и група за исторически възстановки - “Първи Италийски легион” от Свищов, който ще представи епизоди от тракийската и римската епоха и късната Античност.

Две години след танцовото си шествие от юли 2020 г. с местни младежки формации, този път 6Fest кани всички пловдивчани и гости на града, в карнавални костюми и маски, да станат част от танцово-карнавален парад на 21 май по Главната. Парадът ще бъде предвождан от 10-метров дракон, управляван от артисти на кокили от Fireter. Освен тях шествието ще придобие карнавален дух и с клоуните, мимовете и артистите на кокили от театър “Скрин”.

Партньор и на двете фестивални издания на 6Fest e Община Пловдив, благодарение на чието съдействие всички събития се провеждат на емблематични обществени места в Пловдив. Събитията от 6Fest са с вход свободен, като за част от работилниците ще има предварително записване на желаещите.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Жоро

Жоро

30.04.2022 | 15:29

Светът гори, но пловдивските общински съветници организират веселие, при това от най-долнопробните.

Отговори
0 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?