4232

Пловдив става оазис за туристи с "Дефиле Вино и гурме" 2024

С десето юбилейно издание на фестивала " Дефиле Вино и гурме" Община Пловдив ще зарадва любителите на качествено вино и хубава храна. Старият град отново ще се превърне в топдестинация за местни и туристи благодарение на цели 16 локации, които ще се превърнат в сцена за 55 участника. Сред тях има 43 винопроизводителя и 12 производители на храни и продукти, а новите участници тази година са 8 на брой.. Заради големия интерес за втора поредна година фестът ще се проведе в три дни - на 10, 11 и 12 май, вместо обичайните два.  

Откриването на фестивала ще се проведе в петьк на 10 май, традиционно с Дионисиево шествие, което ще тръгне в 13 ч. от пл. Стефан Стамболов, съпроводено от Бог Дионис и ансамбьл , Тракия". С музика и танци този път шествието ще достигне до сърцето на Стария град, защото мястото на официалното откриване ще бъде ново тази година. За първи път то ще се проведе на ул. „Доктор Стоян Чомаков" 1 пред Туристическия информационен центьр в Стария град и църквата Св. св. Константин и Елена. В 14 ч. организаторите и официалните лица ще приветстват участниците и присъстващите гости, след което ще бьде даден старт на тридневната винена фиеста, която ще продължи както следва:

На 10 май дегустационният ден ще бъде от 14:00 ч. до 19:00 ч. На 11 май - от 11:00 ч. до 19:00 ч. и на 12 май от 11:00 ч. до 18:00 ч. 

Посетителите на фестивала ще ще имат взможността да опитат над 250 вида вина и десетки гурме вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти - брандирана стьклена чаша за дегустации, кожен дьржач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП ,,Социално предприятие за хора с увреждания" кьм Община Пловдив.

Организаторите ще продължат и традицията си да предоставят 5% от приходите на фестивала под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала "Дефиле Вино и гурме". Това сподели Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм, на пресконференция по случай фетсивала днес.

Дегустационно жури, оглавявано от експерти от Университета по хранителни технологии, ще проведат конкурс за "Най-умело съчетание между вино и храна". "Журито ще се състои от трима кулинарни експерти, като един от тях е топ шеф, специалист във винения туризъм и сомелиер", издаде доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор на УХТ. Той обаче допълни, че най-голяма тежест в тази надпревара ще имат гласовете на посетителите на фестивала, които ще могат да подкрепят своите фаворити чрез дигитална анкета за „Любимо бяло, червено и розе вино", както и за "Любим вкус". 

Отличните вкусови комбинации ще бьдат обявени във фейсбук страницата на фестивала и на място по щандовете на участниците с информационни табелки.

"Пловдив е един оазис, когато говорим за привличането на туристи и тази година трябва да направим всичко възможно. за да може резултатите, които постигнахме през миналата да бъдат устойчиви. През последните години Пловдив и регионът се утвърдиха като много добра винена дестинация, като включително и  американското списание Wine enthusiast определи Пловдив като една от десетте най-добри винени дестинации", сподели г-н Пламен Панов, зам.-кмет по култура, археология и туризъм. Той допълни също, че пловдивчани и гости на града, които се включат във фестивала "Дефиле Вино и гурме" ще се радват не само на превъзходни вино и храна, но и на много други културни събития, които градът е организирал. 

"Дефиле Вино и гурме" 2024 се провежда под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието. Организатори на фестивала са „Сьвет по туризьм - Пловдив" и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив", Университет по хранителни технологии - Пловдив. Събитието се финансира от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024 година.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?