49

Пловдив ще почете първия преводач на Багряна и Далчев

Пловдив ще почете 110-годишнината от рождението на преводача, който представи за първи път на гръцки език Елисавета Багряна и Атанас Далчев.

Културен център „Тракарт” ще отбележи юбилея на известния дипломат, драматург и журналист Стефан Албертов Гечев с голяма документална изложба утре от 17 часа. Тя се казва "Робувам само на свободата".

Нейни автори са Стефан Артамонцев и Румяна Пашалийска. Ще бъдат показани от фотографии, архивни документи, писма, стихотворни и белетристични текстове на Стефан Гечев.

Те са събрани в 20 пана на български и на английски език.

Стефан Гечев е роден в Русе. През 1935 година изучава гръцки и слуша лекции по византийска литература при проф. Вейс в Атина. След това става писар в нашата легация в гръцката столица. 

Тогава и започва да превежда на гръцки Елисавета Багряна и Атанас Далчев. Помага му Клеон Пераскос. Преводите са публикувани в списание „Неа Естия”. 

След войната Стефан Гечев работи в Министерството на външните работи, но скоро е уволнен, защото не е член на БКП. Заедно с Веселин Ханчев и проф. Стефан Сърчаджиев основават Сатиричния театър в София през 1957 година. 

На събитието ще има видео интервю с Мариус Донкин, Иван Гранитски и Янис Лиолиос. Ще бъде представена книга на Стефан Гечев, издадена специално за 110 годишнината му. Тя е сборник с кратки разкази написани между 1959 и 1965 година. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?