Следвайте ни

Пловдив се сдоби с оригинал на Христо Явашев СНИМКИ

viber icon

Пловдив вече притежава оригинална картина от световноизвестния наш художник Христо Явашев - Кристо. Тя е рисувана през третата му година като студент в Националната академия „Н. Павлович” и е портрет на възрастен мъж. 

Картината на Кристо Явашев

Тя е част от колекцията на бизнесмена Димитър Георгиев, който открива утре първата галерия-музей у нас в къщата на бившия обреден дом „Пълдин” в Стария град.

„Знаех, че трябва да придобия картината на Христо Явашев и че това ще е трудно. Хванах един приятел, дадох му пари и го изпратих да се пазари – не можех сам да го направя. Взе картината и ми върна една трета от парите. За всяка картина може роман да се напише. Тук няма случайни автори”, категоричен е бизнесменът. 

Смята картината за много ценна, защото малко след това авангардисът бяга на Запад и спира напълно да се занимава с класическа живопис.

По стените на бившия обреден дом, който бе продаден миналата година от бизнесмена Георги Гергов, висят платна на Давид Перец, Жул Паскин, Васил Бараков и Ярослав Вешин. Има прекрасни картини на Цанко Лавренов, Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев и още много други. 

„Такава колекция не се прави само с пари – за нея трябва най-вече време”, каза стопанинът на галерия-музей „Димитър Георгиев”. Неин галерист е проф. д-р Емилия Константинова.

Показани са около 300 творби живопис, скулптура и керамика. Всички те са включени в луксозен каталог, подготвян за печат повече от година. 

„Добре, че успях да взема точно тази сграда – тя е най-хубавата в Пловдив. Няма по-подходящо място за галерия от къщата на д-р Рашко Петров”, подчертава бизнесменът. 

В бившия обреден дом е правен голям ремонт през 2007 година. Намесата сега е била минимална.

Един от най-интересните експонати е бюстът от гипс на Иван Вазов. Той е изработен от скулптора Андрей Николов и отстрани на него авторът на „Под игото” се е подписал. 

„Бюстът е много ценен, защото това е само гипсовият му модел – от него не са правени метални отливки. Такъв бюст няма дори в Националната галерия”, каза проф. Константинова. 

Нищо в новата галерия-музей няма да се продава. В голямата й зала има чисто нов роял „Стейнуей”. Той е закупен за случаите, когато в сградата ще има камерни концерти. 

Пианото е ново, защото Димитър Георгиев е спазил стария принцип – щом купуваш цигулка, гледай да е стара, а пианото гледай да е ново. 

„Във фирма „Стейнуей” ни казаха, че могат да ни го доставят след година. Когато обаче чуха, че го поръчваме от България казаха, че от 40 години не са имали поръчка от нашата страна и ни направиха жест. Роялът пристигна в разглобено състояние и бе качен на втория етаж”, обясни Димитър Георгиев.

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

дето РЪЦЕТЕ ИМ ПРЕЧАТ (галерист е проф. д-р Емилия Константинова)

дето РЪЦЕТЕ ИМ ПРЕЧАТ (галерист е проф. д-р Емилия Константинова)

03.03.2021 | 19:52

На самозвания "галерист проф. д-р Емилия Константинова" ако й връчиш моливче и боички = = = една КРУША НЕ МОЖЕ ДА ТИ ИЗРИСУВА! Изкуствовед е който му пречат ръцете да извая или сътвори, та се навърта около художниците да се препитава с плямпане, словоблудство, лъже-науки, "оценки", възхвали и проповеди. Музиковед е който му пречат ръцете да музицира, та се навърта около маестрото когато свири соната да му прелиства нотите. ЕДНИ-ДРУГИ СЕ ХАРЕСВАТ, ПОТУПВАТ И ХАБИЛИТИРАТ НА ВОЛЯ =ЕХА! АКАДЕМИЦИ, ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТИ НА БАНда!

Отговори
1 1
ЖАЛКА, НЕСКОПОСНА  'Ш'А'Р'Л'А'Т'А'Н'И'Я',  майни!

ЖАЛКА, НЕСКОПОСНА 'Ш'А'Р'Л'А'Т'А'Н'И'Я', майни!

03.03.2021 | 02:55

Пари да ми дават това платно няма да го закача даже в куФнАта = Байчото в Академията (истинската, не АМТИ +И) на килограм ще ти ги струпа, само да се отърве. Нито художествена стойност, нито ПАРИЧНА няма този предмет (да оставим настране колко недоказуемо е "авторството" от третокурсник! Имитации фабрично се правеха на Митьо Киров "ДиКиро" до степен сега да залежават!) дори и ако е истински = понеже точно от това КРИСТО избяга от БГстан без да се обърне никога. Диаметрално противоположно на ЯВЛЕНИЕТО КРИСТО, което радваше Света! Менте-разбирателката и преподавателка по "ХИБРИДНИ" лъже-науки академик "проф д-р" ЕмиК. Член-Кореспондент на БАНда доказва докъде е западнала културата на Града

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?