Следвайте ни

Пловдив с музикален поздрав за Деня на славянската писменост и култура

viber icon

ОИ „Старинен Пловдив”, заедно със солистите на Държавна опера Пловдив, заснеха музикално телевизионен поздрав за 24 май - Деня на славянската писменост и култура. Снимките са се провели по време на извънредното положение в къщите- музеи Балабанова, Хиндлиян и Клианти, както и на Античния театър. Поздравът включва произведения на български композитори и ще може да се гледа в празничната програма на БНТ 1 на 24 май от 16:35 часа.

Проектът е по идея на директора на Операта Нина Найденова и е съвместна инициатива между Община Пловдив и БНТ-2 Пловдив, с личното съдействие на кмета на Пловдив г-н Здравко Димитров и зам.-кмета по „Култура, археология и туризъм” г-н Пламен Панов.

Във възрожденските къщи на Стария Пловдив ще прозвучат произведения от Марин Големинов, Добри Христов, Георги Златев -Черкин, Димитър Ненов и Добринка Табакова. В програмата участват сопраното Светлана Иванова, концертмайсторите Мичо Димитров и Виеслав Новак, струнен квартет и духово трио от оркестъра на Опера Пловдив, и балетисти от международната трупа на институцията.

Разработването на музикалния поздрав е част от „Изкуство в тишина”, която Опера Пловдив инициира за създаване на изкуство в условия на изолация. Като бивш телевизионер, директорът на ОИ „Старинен Пловдив" Богомил Грозев, активно съдейства за предоставяне на снимачните терени, за да могат зрителите да се насладят на българската класическа музика в уникалната обстановка на архитектурните бижута на Пловдив.

Сътрудничеството между трите институции ще продължи и през следващите месеци, когато Опера Пловдив ще представи продукцията „На опера с БНТ 2” на знакови открити пространства от архитектурния резерват „Старинен Пловдив".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?