Следвайте ни

Пловдив посреща премиерната постановка „Мечтата на Наташа“

viber icon

Пловдивчани ще могат да се насладят на един от най-новите спектакли на Габровския драматичен театър „Мечтата на Наташа“, който ще гостува в Пловдив на 31 октомври, на сцената на театър „Хенд“ от 19.30 часа. 

Постановката на режисьорката Ана Батева, чиято премиера беше на 25 юни тази година, е съвместна продукция между ДТ „Рачо Стоянов“ и SPAM studios. Направена е по текста на Ярослава Пулинович, която е представител на новото руско драматургично течение. Според независимото руско списание „The Moscow Times“ пиесата влиза в десятката на най-добрите руски пиеси от началото на ХХI век. 

Освен режисьор, Ана Батева е и преводач на пиесата на Пулинович. Автор на музиката е Стефан Здравески, който е част от екипа както на габровския театър, така и на независимото сдружение SPAM studios. Младата актриса Поля Йорданова се превъплъщава в буйната и сприхава 16-годишна тийнейджърка Наташа. Многопластова роля, в която тя пресъздава не само объркания емоционален и мисловен свят на героинята си, но и взаимоотношенията ѝ с другите около нея. Като актриса от габровската трупа, Поля Йорданова дебютира през януари 2020 г. на сцената на Драматичен театър - Пловдив в спектакъла „Свекърва“ на реж. Петринел Гочев.

Представлението „Мечтата на Наташа“ е пряма и откровена дискусия по актуални социални въпроси, която чрез театрални похвати въвлича публиката в търсенето на отговори. Тук няма да видите готови решения, а смел и амбициозен експеримент как и къде да ги търсите. Да намериш единствения верен път между потопа от противоречиви влияния, да хвърлиш усилия да се впишеш в нова общност, когато тази, която ти е обещана неочаквано и жестоко изчезне, да не спираш да копнееш за любов, която непрекъснато ти се изплъзва от ръцете – този наратив отеква и ще превземе съзнанието на зрителите.

Зрителите в Пловдив ще видят спектакъла веднага след участието му в XII-я Международен фестивал на монодрамата „Моноакт“ в Печ, Косово, който се провежда от 24 до 28 октомври 2020 г. „Мечтата на Наташа“ представя България в конкурсната програма на фестивала в съревнование с постановки от Косово, Република Хърватия, Черна гора и Италия.

Досега „Мечтата на Наташа“ е поставяна от актьора и режисьор Ованес Торосян, където ролите са поделени между актьорите София Рухова, Милена Ерменкова, Ася Димитрова и Александър Томов. За първи път у нас пиесата на Ярослава Пулинович се реализира като моноспектакъл от габровския драматичен театър.

Публиката в Пловдив познава творческия тандем между режисьорката Ана Батева и композитора Стефан Здравески от постановките им „Кокошка“ по А. П. Чехов и Николай Коляда, и „Всичко на масата“ по Буковски. Двете представления са съвместни продукции на ТР „Сфумато“ и SPAM studios.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?