Пловдив посочи българин за Нобелова награда!

За четвърти път сме поканени да предложим своя кандидатура за най-голямото световно признание

Литературният критик - пловдивчанинът Марин Кадиев е предложил едно име на български писател за Нобелова награда за литература за 2013 г. Той пази в тайна своя фаворит, избран чрез допитване до колеги, читатели, издатели. Поканата да номинира български автор дошла от Шведската академия на науките. За четвърти пореден път Нобеловият комитет изпраща писмо до Кадиев като председател на Съюза на независимите писатели с молба да предложи кандидат за престижната световна награда. За четвърти път България е поканена да предложи своя кандидатура за престижната световна награда.

Писателят Антон Дончев е предлаган за Нобеловия литературен приз. През 2005 г. с един глас го пребори британският драматург Харолд Пинтър, а на следващата година го измести турският романист Ферит Орхан Памук.

Като легенда се разнася слухът, че в годините са номинирани Елисавета Багряна, Йордан Радичков, Антон Дончев и Валери Петров. В редицата от българи, достойни да бъдат лауреати, Марин Кадиев подрежда и Георги Мишев, Любомир Левчев, Марко Ганчев, Никола Инджов, Анжел Вагенщайн, Пелин Пелинов и много други. Условие на регламента на престижната награда е с нея да бъдат  удостоявани живи творци.

Кой ще бъде Нобелистът за литература през 2013 г., ще разберем през октомври.

Призът
Нобеловата награда за литература е една от петте Нобелови награди, учредени през 1895 г. съгласно завещанието на Алфред Нобел. Тя се връчва ежегодно на автор, “създал в областта на литературата най-забележителния труд с висши идеали”. Решението кой да бъде лауреат се взима от членовете на Шведската академия на науките през октомври.

Наградата е златен медал, диплом, шведско гражданство и парична сума на стойност около 1.5 милиона долара. Нобеловите награди се присъждат всяка година на хора с принос за развитието на обществото в областите физика, химия, литература, мир и медицина или физиология. Те са рожба на шведския индустриалец и изобретател на динамита Алфред Нобел. Завещава богатството си на хората, които служат на човечеството, година преди смъртта си. Решението му е плод на шока, който  преживява от пораженията, до които е довело неговото изобретение. Церемонията по връчването на Нобеловите награди по традиция се провежда на 10 декември - деня на кончината на Нобел, в Концертната зала на Стокхолм от краля на Швеция всяка година. Само Нобеловата награда за мир се връчва в Осло, Норвегия.

Достоен ли е наш писател за Нобел

Евелина ЗДРАВКОВА
Кой е българският кандидат за Нобелова награда за литература? Този въпрос е на дневен ред отново - почти година и половина след като Шведската академия на науките покани Съюза на независимите писатели да излъчи своя фаворит. Тогава председателят Марин Кадиев изпрати списък с имена на достойни творци. През 2012 г. не се класирахме в редицата на най-престижното световно признание. Тази година Нобеловият комитет повтори официалната си покана към Кадиев. И той се поправи - посочил е само един кандидат за номинация за Нобелова награда за литература през 2013 г.

Според правилата на Академията имената на номинираните се пазят в тайна 50 г. и всякакви публикации в тази връзка се считат за спекулации, четем в сайта на Нобел.
За четвърти път България прави предложение пред Нобеловия комитет - през 2005, 2006, 2011 и 2013 г.

Преди година се разрази огромен скандал между писателите - кой е достоен, кой не е. И като че ли по примера на онази шопска приказка: не ме е яд, че на мен ми е зле, ама и на съседа не искам да му е добре, всички в един глас грачеха: нямаме достоен!

Е, Нобеловият комитет реши да ни покани отново. Дано поне сега дипломатично и по християнски великодушно замълчим.

От това дали има българин сред номинираните на финала през октомври наградите нито ще спечелят, нито ще загубят от престижа си. Призът се връчва всяка година, каквото е завещанието на Алфред Нобел преди 118 г. И всяка есен Шведската академия на науките открива автора, “създал най-забележителния труд с висши идеали”, както е записано в статута на наградата. Името му се понася по  света, а книгите му се превеждат на хиляди езици и се четат от всички. Печели неговата родина. Ако някой ден се чуе за България като за родина на Нобелов писател, ще е една от малкото добри новини, които ще сме произвели за планетата в днешния ден.

Ежбите ни пречат на лобито

Марин Кадиев е на 74 г.-  мисионер на литературната сцена. Литературен критик, който не се уморява да представя писатели и книги - прави го със завиден хъс, възрожденски плам и невероятен ентусиазъм. От 13 години насам е председател на Съюза на независимите български писатели.


Марин КАДИЕВ, председател на Съюза на независимите български писатели
Интервю на ЕвелинаЗДРАВКОВА


- Вие сте единственият българин, комуто Шведската академия на науките има доверие.


- Това е признание за Съюза на независимите писатели, чийто председател съм вече четвърти мандат. Изпратиха писмото, адресирано лично до мен. Направих допитване до мнозина уважавани в обществото личности - интелектуалци, хора с позиции. Допитах се, за да получа един категоричен отговор - те да излъчат името на  най-достойния.

- И какво се получи от вашето проучване?

- Пълен разнобой. Нямаше двама, които да са на едно мнение. А разговорите ми с всички бяха на четири очи. Такива сме си българите - без доблест, проядени от егоизъм и завист.

- Възможните български кандидатури за Нобелова награда за литературата през 2012 г. бяха Антон Дончев, Валери Петров, Георги Мишев, Любомир Левчев, Марко Ганчев, Никола Инджов, Анжел Вагенщайн, Пелин Пелинов. А сега?

- Нямам право да казвам. Достойни са мнозина кадърни и превеждани български творци - Антон Дончев, Валери Петров, Георги Мишев, Любомир Левчев, Марко Ганчев, Никола Инджов, Анжел Вагенщайн, Пелин Пелинов и още... Но не мога да кажа името, което съм посочил. Горд съм да споделя, че писмото лично до мен е особена чест и аз се отнасям отговорно и с респект към работата, която ми е възложено да свърша в името на родината и за имиджа на България. Изпратих аргументирано предложение с името, което България предлага за Нобелова награда. И получих отговор - голяма благодарност за предложението.

- Това е формален, служебен отговор.

- Но е факт. И е признание за България на фона на българските ни ежби, завист и злоба. Зная, че го има навсякъде по света, но ние сме шампиони. Обществото ни е разделено и това ни пречи.

- Как си обяснявате този интерес на Нобеловия комитет?

- Светът познава литературата ни от времето на Пенчо Славейков и Иван Вазов, цени таланти като Йордан Йовков. През социалистическия период също имаме големи творци. И хората ни търсят. Но нашата гордост, егоизъм не ни изважда от блатото, не ни позволява да се покажем в цялата си светлина. И въпреки това Шведската академия не ни забравя. Канят ни!

- Смятате ли, че номинация за Нобеловия приз би обединила нацията ни?

- Не вярвам. Българската психика е болна. Болна психика, но ражда таланти. Ето това е интересно - в българския генотип има и най-хубавото, и най-лошото. И историята ни е такава. Излезе сборник с изказвания на десетки писатели от цял свят. Има красиви думи за Атанас Далчев.
Светила го признават. А нашите критици - в най-добрия случай мълчат. Това сме българите! И още един пример за нашата непризнателност и неуважение към великите българи: Богдан Филов е най-големият траколог. Съвременните археолози го перифразират, за да не го цитират, а всъщност го преписват. Светът му сваля шапка, ние - не! Забравили сме безвъзвратно завета на Дядо Вазов: “Науката е светило на един народ, а литературата е животът му!”.

Поканата

Шведската академия изпраща поканата на четири езика - шведски, английски, френски и немски. “Имаме честта да ви поканим да номинирате български писател или писатели за кандидат за Нобелова награда за литература през съответната година”, гласи любезното писмо от Нобеловия комитет при Кралската шведска академия на науките. То се подписва от шестимата членове на борда на Нобеловия приз, който се счита за най-голямото световно признание. По правилник Нобелова награда не се дава посмъртно. Номинират се само живи хора.


Българският принос
През 2005 г. британският драматург Харолд Пинтър пребори българската кандидатура на Антон Дончев с един глас. На следващата година процедурата се повтори и тогава го измести Ферит Орхан Памук - турският автор, който в романите си съчетава традициите на европейската литература и османската култура. В годините са номинирани Елисавета Багряна, Йордан Радичков, Антон Дончев и Валери Петров. В редицата от българи, достойни да бъдат лауреати, Марин Кадиев подрежда Георги Мишев, Любомир Левчев, Марко Ганчев, Никола Инджов, Анжел Вагенщайн, Пелин Пелинов и много други.

Факсимиле от писмото

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
г-жа Бандерова

г-жа Бандерова

29.03.2013 | 18:26

Най достоен е поетът душевед-Спас Гърневски!

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?