Пловдив отдава почит на Йордан Радичков

С изложба, филм и нова книга на големия писател отбелязват 90 години от рождението му

Специален акцент върху творчеството на Йордан Радичков ще бъде поставен при откриването на Европейската столица на културата. 90 години от рождението на големия писател ще бъде отбелязана с изложба, филм и нова книга. Фотоизложбата „Неосветените дворове“ ще бъде открита на 13 януари от 16.00 часа в „Мексиканско изкуство“ на Градската художествена галерия. Експозицията разказва за вълнуващото приключение на автора из далечния Сибир през 1964 година, когато се ражда и едноименният пътепис. Същия ден от 14 часа в клуб Фарго ще се прожектира и единственият документален филм за Йордан Радичков - „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков.

Черно-белите снимки разказват за срещите на автора с еленовъди, якути, сребърната лисица, снежната пустош и тайгата. 

Изложбата ще бъде придружена с представяне на самостоятелната книга „Сибирски тетрадки“ на Йордан Радичков. Тя съдържа записките на автора от пътуването му до Сибир и е единственият запазен документ за творческия му процес. Това е и първото издание на бележките в най-пълния им вид.

Несравним виртуоз на късия разказ и играта с въображението, доказан драматург и сценарист, Йордан Радичков продължава да се радва на голям читателски интерес, а богатото му творчество е преведено на над 40 езика и издадено в над 50 страни по света.

„Неосветените дворове“ е първият пътепис на Йордан Радичков. Книгата разказва за пътуванията му из сибирските земи през 1967  година, когато писателят прекарва повече от четири месеца в изследване на различни кътчета - от най-развитите индустриално региони, до безлюдни места, за да се стигне до срещата му със сибирски шаман.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?