Следвайте ни

Пловдив оцеля. Не се спука по шевовете за ЕСК

2019-а обаче бе една добра репетиция. Вече сме готови за столица на културата

viber icon

Тези дни социалните мрежи и градските клюкарници под тепетата са залети с унищожителни критики за провеждането на Европейската столица на културата 2019. „Провал“ е най-нежната дума, която преобладава в споделените мнения. Тук-там някой се опитва предпазливо и с редица уговорки мъничко да похвали паметната за Пловдив година.

Най-странното е, че докато пловдивчани се самобичуват усърдно, то чуждите туристи, журналисти и културтрегери, посетили града под тепетата, се разсипват от хвалби и суперлативи. Няколко са обясненията за този народопсихологически феномен, като извадим пред скоби непобедимото мрънкане на нашенеца.

Може би най-много натежа 30-метровата кула, с която бе открита ЕСК преди година и един ден. Откриващият уикенд глътна колосалните 2,6 млн. лв., а множеството хубави събития бяха засенчени от фиаското с Вавилонското стълпотворение на площада.

Втората причина е, че паднахме в капана на свръх очакванията. Мнозина бизнесмени си повярваха, че през 2019 г. над тепетата ще се изсипе златен дъжд от тълпи богати туристи, които харчат през пръсти.

В Пловдив бяха отворени множество хотели, заведения, магазини и услуги, чиито собственици обаче останаха с пръст в уста. За последните осем години чуждестранните туристи се увеличиха със 77%, което е забележителен успех само по себе си, но в самата година на титлата наблюдавахме по-скоро застой. Затова и сред предприемачите преобладава недоволството. Днес, на трезви глави, отчитаме - обещанията на бившия кмет Иван Тотев за 2-3 милиона туристи бяха несериозни.

Пловдив оцеля и не се скъса по шевовете от гости. Но пък направи добра репетиция и вече е готов за столица на културата. 

Закъснението с големите инфраструктурни проекти също даде негативно отражение. Центърът остана строителна площадка до септември, когато бе завършен площад "Централен" и бе открита новата галерия „2019“. Малко по-рано бяха готови новите шадравани на Бунарджика.

Не на последно място може би не бе добре обяснена и самата инициатива. Несъмнено културната сцена в Пловдив изживява бурен ренесанс и градът е пълен със събития за всички вкусове. Все пак трябваше да стане ясно, че ЕСК е процес, който трябва непрекъснато да се развива и надгражда, за да даде плодове през следващите години.

Успехите ще дойдат, но не веднага.

Достатъчно е да си припомним в какво окаяно състояние беше центърът на града и Капана преди 5-6 години, колко по-скромни и малобройни бяха културните събития, за да оценим разликата.

Иначе споровете за стойността на изкуствата ще се водят до безкрай: модерно срещу класическо, улично срещу елитарно, младежко срещу пенсионерско и т.н. Безспорно обаче Пловдив вече предлага висококачествени спектакли за всеки вкус, а и местните творци успяха да се изявят пред по-широка публика и да си сверят часовниците с най-добрите в своите жанрове.

Дори и „Пловдив 2019“ разбра кое се приема и кое не, от публиката и медиите, действайки на принципа проба-грешка.

Така че 2019 г. се оказа една много солидна репетиция, на която се научихме какво не бива да правим. И вече наистина сме готови.

Да живее Пловдив - Европейска столица на културата 2020!

 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Коментари (2)

Михаил Щербак

14.01.2020 | 11:44

Къде са тези "висококачествени спектакли за всеки вкус"? Имаме един драматичен театър, който не е показал нищо по-различно от предишни години. Кога нямаше режисура на Явор Гърдев например, или концерт на Софийската опера или ретроспективна изложба на поколенията пловдивски художници... Нямаше много забележитени и по-различни неща през тази 2019...

Отговори
0 0

глупости

14.01.2020 | 00:48

глупости на търкалета

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?