44

"Пловдив чете" идва с големи писатели и хиляди нови книги

На откриващото събитие в Античния театър ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“

Една от емблемите на литературния фестивал „Пловдив чете” - „Алея на книгата“, стартира на 13 юни и ще продължи цяла седмица. 44 издателства ще разположат книгите си в 18 шатри на красивото пространство пред Централна поща. Те ще работят всеки ден от 10 до 20 часа, а в последния ден - до 19 часа. „Алея на книгата” - Пловдив’ 2022 се организира от Асоциация „Българска книга“.

Официалното откриване на най-големия литературен фестивал у нас „Пловдив чете“ е на 13 юни от 20 часа на Античния театър. По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Публиката ще може да се наслади и на музикалния спектакъл „Приказката“ - концерт на група P.I.F., със специалното участие на актьора и певеца Владимир Михайлов, вокала Ерсин Мустафов и музикантите Иван Велков, Мартин Профиров, Христо Михалков.

Същия ден в къща-музей „Христо Г. Данов“ от 17 часа започва традиционното връчване на Националните литературни награди „Христо Г. Данов“, организирано от Министерството на културата и Община Пловдив.

Любителите на нови книги ще могат да видят новата продукция на нашите издателства под 18 шатри

 

На „Пловдив чете” ще има срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, артработилници и рецитали ще оживят Пловдив по време на фестивала. Най-новите си книги ще представят знакови за българската литература имена като Здравка Евтимова, Иван Станков, Чавдар Ценов, Йордан Славейков, Маргарита Петкова и Добромир Банев. Пловдивската публика ще види и Костадин Костадинов, Атанас Капралов, Антония Апостолова, Йоанна Елми, Антон Баев, Радослав Бимбалов, Светлозар Желев и още много други.

Ще се включат и множество чуждестранни автори. Тази година ще видим румънския писател Богдан Станеску. Ще бъде представен романът на италианския писател Джовани Додзини „И Бабукар водеше колоната“. Той е носител на Наградата за литература на Европейския съюз 2019. Чуждестранни гости с техни книги на „Пловдив чете“ през 2022 г. са и украинските писателки Евгения Белорусец с романа й „Щастливи падения“ и Гаска Шиян с книгата й „Зад гърба“. Чешкият център в София ще представи романа на чешкия писател Михал Сикора „Пет мъртви кучета“.

В рамките на фестивала ще се проведе среща-разговор с екипа от Грузия и с Ниня Мачарашвили, директор на екипа, работил по организацията на международния проект „Тбилиси - световна столица на книгата 2021“.

Децата също не са забравени. За тях ще има специални представяния на детски книги. Писателката Петя Кокудева ще представи на най-малките най-новата си книга „Иху-биху-измислячус“, а малките читатели ще могат да се докоснат до множество детски книги на платформата „Книгоходец” и на издателство „Точица“.

Новият носител на “Орфеев венец” ще стани известен на 13 юни

 

Ще се състои традиционното от няколко години връчване на наградите „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“. Литературният фестивал „Пловдив чете“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

В седмицата на Корея Гледаме история за учен и император

Хитовият корейски исторически филм „Забранена мечта” ще бъде показан днес от 15 часа в Lukcy Дома на киното. Прожекцията е организирана от корейското посолството и е част от проявите за „Седмица на Корея 2022“.

Филмът е базиран на истински личности от времето на династия Чосон (1392-1897). Той представя взаимоотношенията между крал Седжонг - най-известния владетел от династията и един от най-изтъкнатите личности в корейската история, и един учен, изобретател и инженер. Филмът е една вдъхновяваща история за силата на ума и постигането на целите на великия управник, а именно да постави Чосон на картата на света.

Филмът е със субтитри на български език. Режисьор е Хо Джин-хо, а в ролите ще видим Хан Сук-гю и Чой Мин-шик.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?