965

Пловдив аплодира рапъра Атила като режисьор в старта на София филм фест

Пловдивската публика в LUCKY Дом на киното аплодира бурно режисьорския дебют на рапъра Орлин Милчев- Атила. С неговия филм  "Изкуството да падаш" стартира поредното издание на София филм фест, което ще предложи 26 заглавия от днес до 2 април. Както винаги заслугата е на Борислав Лалев и компания, които продължават да имат грижата под тепетата да се въртят хитови заглавия. 

Самият Атила небрежно и с чувство за хумор половин час отговаряше на въпроси и разказваше как е създаден "Изкуството да падаш". 

Роденият през 1987 г. в София Орлин Милчев завършва НАТФИЗ през 2016 г., но доскоро беше далеч по известен като хип хоп изпълнител с 10 албума.  Събира фенове и с 2&200podcast, както и десетки уеб поредици, клипове и телевизионни продукции.

Рапърът режисьор завършва през 2017 майсторски клас в IFA (Италия) при легендарния режисьор Бела Тар. Дипломира се с късометражния филм "Добри", обявен на фестивала „Ранно пиле“ за„най-добър български късометражен филм“. “Учител” е другата му късометражна лента, а "Изкуството да падаш" е дебютният му пълнометражен филм. 

Новобранецът режисьор обаче е събрал впечатляващ звезден състав с Александра Сърчаджиева, Ивайло Христов, Иван Бърнев и Валери Йорданов.  В главната роля е младата Елена Замяркова, която е изтерзаната тийнейджърка Борислава, водеща битка с околния свят и със себе си. Майка й Мария (Алекс Сърчаджиева) е вечно пияна нереализирана художничка, дядо й Боре (Ивайло Христов) я води да тренира джудо, за да даде отпор на бруталните съученици, а баща й се води неизвестен. После ще стане ясно, че родителят е нашумял разследващ журналист със собствено предаване (Иван Бърнев), отказан от бащинство с фалшив ДНК тест. 

"Филмът се занимава с личната битка. Нашата главна героиня става жертва на насилие, но успява да се пребори благодарение на характера си и да използва това посегателство като мотивация да се изгради като личност. Индустрията на щастието, в която живеем, е потискаща - с идеята, че всичко ще бъде розово... Не е розово, животът е поредица от падания“, разсъждава Орлин Милчев.

Филмът предлага брутални сцени, грозни софийски панелки, но любов, кураж и необичаен за повечето родни намусени продукции хепиенд. 

"Снимахме филма за 18 дни миналата пролет. Заглавието "Изкуството да падаш" има отношение към джудото, защото в него това е най-важно. А идеята е, че човек трябва да се изправи срещу предизвикателствата, за да върви напред. Борислава в началото е безпомощно объркано момиче, което се превръща в истински самурай", разказа пред пловдивчани Орлин Милчев-Атила след прожекцията. И обясни, че е търсил нарочно отблъскващата атмосфера на столичните бетонни спални "Люлин", "Надежда" и "Обеля", където самият той е израснал. 

Елена Замяркова призна, че толкова се е вживяла в образа на своята героиня, че дълго след края на снимките се е чувствала Борислава и е гледала на света през нейните очи. И всичко във филма е било много истинско. Не успя да обясни дали е прогонила гаджетата си след сцената, в която чупи ръката на своята съперничка на татамито, богаташка щерка, която постоянно я дразни и предизвиква. Иначе в НАТФИЗ Замяркова е имала шанса да бъде в класа на Ивайло  Христов.

Как се прави монтаж за 10 дни разказа монтажистът Димитър Андрев, който също се качи на сцената в Лъки. Добри думи се чуха също за сценаристите Неда Филчева и Марин Дамянов, особено за оператора Емил Христов. А през цялото време в "Изкуството да падаш" звучат парчетата на пловдивската група TDK – Mladost. 

Иначе филмът вече е пожънал доста слава. Той е удостоен с наградата за дебют в пълнометражното игрално кино на 40-ия фестивал „Златна роза“ и бе представен в официалния конкурс U18 Youth Film на 32-рия МФФ в Котбус и в селекцията Cinema of the World на 21-вия МФФ в Дака.

Орлин Милчев-Атила пък обясни пред пловдивската публика, че вече работи върху криминална драма. За да каже и с филмите диагнозите си за живота, както направи в хип хопа. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?