Следвайте ни

Плащаме на чужди писатели и художници да творят в Пловдив

viber icon

Община Пловдив ще финансира програма за по-дълъг престой в града за чужди художници и писатели. Те ще идват, ще живеят тук и ще творят за Пловдив.

Това е заложено в проекта за нов културен календар за 2021, който е изготвен от екипа на зам.-кмета по култура Пламен Панов.

Средствата за култура за следващата година да бъдат увеличени с около 10%. 

„Борим се за увеличение на финансирането на културния календар. Проектът ни за 2021 като стойност и прогноза съвпада с бюджетната прогноза за следващите три години на общината”, каза г-н Панов.

Ако за 2020 година културния календар бе за 1, 980 млн., то ако бъде приет от Общински съвет догодина ще е 2,189 млн. лева.

Според разчетите на зам.-кмета Панов сумата няма да натежи много на бюджета.

Философията на новия културен календар е, че Пловдив вече е бил Европейска столица на културата и има славата на града на културата в България. 

Проектът е изпратен на зам.-кмета по финанси Величко Родопски и след оздравяването му трябва да бъде обсъден с него.

„Надявам се да постигнем съгласие за да можем да изпълним новите неща включени в календара. Искаме да вкараме резидентна програма с културни оператори. Идеята е хора от цяла Европа и България като идват в Пловдив да получават малък грант за настаняването си”, обясни г-н Панов.

В началото на следващата година ще бъде изготвен конкретен правилник за тази програма. 

Целта е в града да идват за по-дълго време художници, писатели и артисти. Те ще творят в Пловдив и накрая техният продукт да остане за града.

„Или може да решат някакъв градски проблем. Давам пример: Как би изглеждало пространството пред Дома на културата ако бъде направено като площад за творци и култура”, казва зам.-кметът.

За да съществува такава резидентна програма трябва да има и средства за нея. 

Фондация Пловдив 2019 също ще се включи в културния календар. Тя планира да направи втора сесия за набиране на проекти програмата „Наследство”.

Те ще бъдат финансирани с втората част от наградата „Мелина Меркури”. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

мнение

мнение

12.11.2020 | 18:01

Снимките са показателни каква "култура" ще се твори от чужденците. Евтина и масова. То вече няма критерии за нищо. Всичко се брои за изкуство. Всеки новоизлюпен "творец" може да направи изложба където син поиска. Повечето събития на Европейска столица на културата в Пловдив бяха копипейст на чужди идеи, вече реализирани в други страни. Но то май това е и целта, подмяна на автентичното с чуждото. Клониране и клиширане на градовете.

Отговори
4 0
дии

дии

12.11.2020 | 19:07

Кво ти пука? Нали ще е с нашите пари. Така наречените творци ще спят и ще се хранят за сметка на данъкоплатците, общината смело раздава чужди пари и ако може някой общинар да сгъне и той малко... Така че свиркай си

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?