Следвайте ни

Пламен Велчев брани свободата с изложбата си "Откат"

viber icon

Социално ангажираният художник Пламен Велчев, който учи и твори близо 20 години в Съединените щати, представя нова самостоятелна изложба в Градската художествена галерия на 28 юли от 18 часа.

Тя ще е на първия етаж в Залата за временни експозиции. 

Пламен Велчев е кръстил изложбата си „Откат”. В нея е включил 22 творби. Казва, че черпи вдъхновението си от глобалните проблеми и борбите за индивидуални свободи.

„Най-много ме интересува разкриването на последствията от съвременните вълнения и глобалната нестабилност”, казва авторът.

Такива са и творбите му, когато работи в Съединените щати. През 2015 прави серия картини, посветени на кризата за чиста питейна вода в град Флинт в Мичиган. 

Пламен Велчев има 7 самостоятелни изложби в Съединените щати. Негови творби са част от личната колекция на американския кинорежисьор Найт Шаямалан.

През 2006 той включва произведенията на Пламен Велчев в интериорния дизайн на филм си „Жената от водата“ („Lady in the Water“).

През 2018 година създава стенопис поръчка за „Арт център Пейнтед Брайт“ във Филаделфия. 

Художникът завършва Художествената гимназия в Пловдив. След това е приет в Академията за изящни изкуства във Филаделфия.

В момента е преподавател в Художествената гимназия „Цанко Лавренов”.

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?