Следвайте ни

Пламен Панов посрещна шефа на Китайския културен център

viber icon

Новият директор на Китайския културен център в София г-н Уан Фушън пристигна днес на официално посещение в Пловдив.

Той бе придружаван от Джина Баларева  - асистент събития в Центъра и семейство Белеви - Ирина Белева, генерален консул в Шанхай (2011-2015) и старши съветник в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и Кръстьо Белев - директор на представителството на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие в Пекин.

Те бяха посрещнати в Дома на културата от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Той разказа на г-н Фушън за Пловдив и богатата му история, както и за най-новите културно-исторически забележителности.

Специален акцент в разговора бяха и взаимоотношенията с трите побратимени китайски града.

Новият директор на Китайския културен център г-н Уан Фушън е работил 10 години в музея на град Нинбо, а по професия е художник.

Единият от акцентите на работата му е свързан с опазването и съхранението на културното наследство.

Пламен Панов разказа на госта за опита и  работата на четирите пловдивски музея, ОИ „Старинен Пловдив“, ГХГ, реализацията на двата проекта за Малката и Голямата Базилики.

Г-н Фушън сподели свои идеи, свързани с обмен на художници, реализирането на творчески работилници и ателиета по реставрация, популяризиране на китайското кино и организиране на българо-китайска културна седмица.

Китайският културен център в София е първият по рода си в Централна и Източна Европа. Създаден е през ноември 2017 година от Министерството на културата и туризма на Китай и с участието на гр. Нинбо.

Пламен Панов запозна госта и с информация за трите училища по изкуствата в Пловдив – НХГ, НГСЕИ и НМУ, разказа за АМТИИ, Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и големите фестивали с международно участие.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?