Следвайте ни

Писателката Магдалена Манчева с нова книга за Куклен

viber icon

Излезе от печат интересната книга за Куклен "Когато орехът цъфти" с автор Магдалена Манчева.

Художествено-документална повест с преплетени ценни автентични находки от създаването на Куклен до днешни дни, за предполагаемите най-първи жители, за археологическите свидетелства, за географското разположение, за живота на хората през 18-19 век, художествено пресъздадени случки, за вярата и толерантността, за строителството на първата българска църква там и българското училище, за земеделческата спестовно-заемателна каса, чиито първи членове са на снимката на корицата, за някои от първите кметове, оставили следа в хората с начина на своето управление, за колоритни образи, за дядо поп Константин Панайотов, за семейството учители Райна и Георги Савови, изучили поколения кукленци.

От къде идва името и силата на селището? Защо вместо да се обезлюдява, както става другаде, то се превърна в град и стана първообраз на всички селища със смесен тип управление? Какви по характер са неговите жители и какви са били едновремешните колоритни личности, местни чешити и зевзеци? От страниците оживява като на филм времето отпреди два века.

Полезна книга, без политически окраски и пристрастия, като гордост за сегашните жители и като интересни сведения за потомците. Предназначена е не само за часовете по родолюбие. Тя е и носталгичен къс от времето за тези, които отдавна са се изселили, но поддържат връзка със съседите си, питат за приятели, за учителите. Тя е ценна и за сегашните местни жители, като скъпо родно място.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?