Пикасо води госпожиците от Авиньон при баба Велика

Проектът на Катаржина и Венци Пирянкови вдъхва нов живот на знаменития музей МоМа в Ню Йорк

Шедьоври на световноизвестни художници излязоха от Музея на модерно изкуство в Ню Йорк и грейнаха върху белите стени на къщите и старите дувари в Старо Железаре. В средногорското село ги пренася екип от полски художници, водени от Катаржина и Венцислав Пирянкови. Те вече сложиха началото на Стрийт Арт Фестивал Старо Железаре 2018 - МоМа - Музей на съвременното изкуство Ню Йорк. Той е продължение на проекта на Катаржина и Венцислав Пирянкови, които преди няколко години нарисуваха първите графити в селото - портрети на световноизвестни личности, а редом с тях поставиха лицата на местните хора.

2018 година може да влезе в историята на изкуството с първия официален отдел на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк MoMA в българското селото Старо Железаре. Всички най-известни произведения на изкуството от колекцията на MoMA ще бъдат достъпни  в селото в открита галерия, съобщиха Катаржина и Венцислав Пирянкови. Тук световноизвестните шедьоври ще бъдат представени по нов начин, различен от затворените пространства и архива на музея. За първи път в историята на музея колекцията му ще бъде представена не само на най-бедните, но и за слабо мобилните поради биологични или икономическите условия хора.

Фестивалът е продължение на основните идеи на предишни издания - "Изкуство за социална промяна", "Село на персонажите”, когато портретите на жителите на селото бяха изрисуване заедно с избрани личности не само от Европа, но и от света на политиката, културата. 

И така, в предложението от наша страна ще открием например "Спящата циганка" на Анри Русо, " Госпожиците от Авиньон" от Пикасо, автопортрет на Фрида Кало, поп арт - давещо се момиче от Рой Лихтенщайн - описано като "шедьовър на мелодрамата" и е една от най-ранните работи на художника, изобразяващи жените в трагични ситуации, тема, която не е известна на много жени, разказаха Катаржина и Венци Пирянкови.

Според тях ефектът от този проект може да бъде феноменален и да превърне Старо Железаре в най-артистичното село в света! Надяваме се, че следващото лято мнозинството от бабите и дядовците, както и многобройните ромски семейства ще бъдат експерти по изкуството.

Потенциалът на големите арт центрове в градовете е изчерпан, както никога преди е необходим нов източник на енергия и освежаване на познатото, коментират артистите.

Баба Велика, дядо Иван, Шабан, Янко и Али от ромския квартал ще имат възможност да се запознаят с часовниците на Салвадор Дали, селските картини на Шагал, Мерилин Монро и Уорхол, колелото на Дюшан, белия квадрат на бял фон от Малевич.

Проектът е отворен, с пространство за творчески импровизации и интерпретации през лятото, свързани с актуални ситуации и контексти, които най-вероятно ще доведат и до непредвидени и непланирани събития от А до Я, свързани с текущия контекст, които не само заслужават да бъдат включени в проектите за стенописи и стрийт арт, но които ще дадат уникалност и автентична добавена стойност на проекта.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?