Следвайте ни

Певицата на „Планино, стара планино“ с юбилей в Англия

Лекуват Христина Лютова в лондонска болница, бавят изписването й заради заразата.

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

Известната родопска певица Христина Лютова от месец е в интензивното отделение на Лондонска болница. За нея се грижи дъщеря й Мариана Павлова, която миналата година покори рекорд на Гинес и беше призната за най-нисък контраалт глас на планетата. Мариана от пет години живее и работи в Лондон, а след това при нея отива и майка й Христина.

Здравословното й състояние се влошава преди година и половина, когато й поставят пейсмейкър на сърцето, а преди месец е получила инсулт и е на легло в болницата в Кройдън. До седмица би трябвало да бъде изписана, ала поради взетите мерки с карантината около коронавируса  ще се наложи още да остане в болница, съобщават нейни близки.

Гласовитата родопчанка Христина Лютова е на прага на юбилейната си 80-годишнина, която ще навърши тази пролет, и е една от първите певици в смолянския ансамбъл „Родопа“ заедно с Валя Балканска, Бойка Присадова, Васка Сариева и Младен Койнаров. Смолян е нейният роден град, където е останала сираче на 40 дни, а нейният дядо Георги Лютата е прочут комита, който се е бил за свободата на Родопите. Основателка е на уникалното каба трио „Родопея“, в което пее дъщеря й Мариана и Силвия Ненкова. По-късно с триото се изявява и Вергиния Овчарова, с която издава и компактдиск.  На 6 май 1960 година тя е приета в редиците на ансамбъл „Родопа“ след прослушване на диригента Никола Кенов и Апостол Кисьов. Пяла е с най-известните родопски гайдари Димитър Петковски, Лазар Каневски, Стефан Захманов, Дафо Трендафилов и Михаил Калфов. 

Обхождайки Родопите, Христина събира 435 автентични родопски песни и 50 от тях превръща в свой репертоар. Първите записи, които регистрира в Радио Пловдив  през 1966 г., са на песните „Овенчо, вакъл гарагьоз“, „Добрик войвода“ , „Али паша е кондисал“, „Ирошил войвода“, н​о нейната визитна песен си остава „Планино, стара планино“. С тази песен е аплодирана бурно на роженските събори и хиляди концертни участия в страната и извън нея. През 1976 г. е удостоена със званието „заслужил артист“.

Преди години получава предложение за участие в хора на големите български гласове на Здравко Михайлов, чиито концерти са предимно в чужбина. ​Оттогава се установява да живее и твори в столицата, където 12 години  е солистка на хор „Големите български гласове“. През 2007 г. фолклористката Руска Главчева издава книга за нея, озаглавена „Христина Лютова - живот, изпълнен с песен“. Слушатели твърдят, че това е родопската певица, която можеш да слушаш винаги с огромно удоволствие с нейния неповторим, широк и красив ​тембър алт.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?