Певецът на Виевската група наследил таланта на дядо си

Николай Чапански, автор и водещфолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

36-и рожден ден отпразнува солистът на Виевската група Стефан Мерков от село Старцево, Златоградско. Гласовитият родопчанин попълни репертоара на Виевската група със стари песни от Старцево, които е научил от майка си.

"Тя винаги, има ли възможност, пее. Когато е в градината да окопава картофите или вкъщи сред домакинска работа не пропуска да запее. Уникална жена е майка ми, която знае много песни. Тези, новите, които записах пред последните години в студио, съм научил от нея", казва Стефан Мерков. 

Той е наследникът по песен на известния родопски певец Веселин Джигов, който е неговият кумир. В село Старцево, където живее и твори Стефчо, все още се носят легенди за музикалния му дядо, който е имал най-много комплекти с чанове и е свирил на тях. След инцидент дядо му е бил прикован на легло дълги години, ала никога не е загубил духа и любовта си към музиката. Целият таван в стаята му е бил окачен с чанове и в легнало положение със специални дрянови палки той свирел на тях. Възпроизвеждал е мелодиите на всички известни родопски песни и така свирел с часове.

"Дядо беше човек с много силен дух и всички му се възхищавахме. Той се спомина, но спомените за него останаха и всички по-възрастни жители на Старцево го споменават с добро. Искам да посветя една песен от новите си записи на него и сега работя върху текста и мелодията", казва солистът на Виевската група.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?