Певци и танцьори мерят сили на събора в Копривщица

XII национален събор на българското народно творчество се провежда от 6 до 8 август в Копривщица. Проявата е вписана през 2016 г. в списъка на ЮНЕСКО, като част от Световното нематериално културно наследство - след Бистришките баби (2008 г.), Нестинарството (2009 г.), Чипровските килими (2014 г.), обичаите по Сурва (2015 г.) и носенето на мартеници (2017 г.). Националният събор на народното творчество в Копривщица се устройва от 1965 г. на 5 години. Традиционно съборът се провежда в местността Войводенец.

Съборът има конкурсен характер. В него участват индивидуални изпълнители (певци, свирачи, танцьори, разказвачи), фолклорни групи и колективи за автентичен фолклор (певчески, инструментални и танцови групи, групи за изпълнение на народни обичаи и др.). Специално жури извършва предварителен подбор на участниците от различните окръзи на събори, празници и др.

Основно изискване към репертоара е да не е изпълняван по радиото и телевизията и да не е записван на грамофонни плочи. Освен разнообразните музикално-фолклорни прояви, по време на събора се организира показ на носии и накити. Представят се и образци от детското народно творчество. Отличилите се изпълнители се награждават със златни, сребърни и бронзови медали.

Националният събор разкрива стиловото и жанровото богатство на съвременното народно творчество, очертава приемствеността във фолклорната традиция и новите й черти, стимулира изследователската и събирателската дейност, популяризира млади изпълнители.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?