Певческото дружество плати първа вноска от огромния си данък

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букурещлиев” плати първата вноска от 1200 лева от дължимия за 4 години данък сгради, който е 4800 лева.

Парите са събрани от платен концерт на стълбите на „Каменица”.

„Той бе организиран от зам. -кметът по култура Пламен Панов. Ако не беше този концерт, не знаем дали щяхме да може да съберем и тези пари”, обясни Таня Константинова, която е била председател на дружеството близо 8 години. 

Тя припомня, че теренът на „Ангел Букурещлиев” е дарен през 1928 година от тогавашния пловдивски кмет Панайот Костов.

„След това е станало земетресението и никой не се е сетил да иска документи за дарението. Нашите хористи са изградили със собствени средства сградата ни. Над 80 години нито една власт не е искала да плащаме данък за сградата – сетиха се преди 4-5 години при администрацията на предишния кмет”, разказва г-жа Константинова. 

Дружеството през тази година има 125-годишен юбилей. Сградата му в подножието на Дановия хълм тече, подовете са изгнили, а стените прилепени към скалите са подгизнали от плесен.

То получи „честитка” миналата година, която го уведомяваше, че дължи със задна дата 3600 лева данък сгради.

С данъка за тази година сумата набъбна на непосилните 4800 лева.

„Единствената ни надежда са още платени концерти. Дано зам.-кметът Панов помогне! За рушащата се страда е хубаво да потърсим средства от програми за саниране”, каза Таня Константинова.

От отдел „Култура” към общината обещават да организират на дружеството и други платени концерти.

Периодично от район "Централен" боядисват козметично фасадата на дружеството, но драскачите на графити я вандализират за броени дни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Бивш хорист

Бивш хорист

11.07.2021 | 09:23

Липсата на подкрепа към самодейните състави на Пловдив води до тяхното ликвидиране. А в тях се изгражда вкуса към култура още в ранни детски години. Чест и почитания на всички,, които се борят за оцеляването на емблемата на Пловдив- най-старият светски хор в България Певческо Дружество "Ангел Букорещлиев " !

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?