Петър Влайков: Най-тъжната гледка за един актьор е празният салон

Бившият и настоящият директор на Кукления театър станаха градинари по време на кризата

Културата ще боледува дълго  след края на извънредното положение заради коронавируса. Тази мрачна прогноза споделят много от творците, които разчитат на представления с много публика. За разлика от кафенетата и ресторантите, които успяват да привличат зажаднели за забавления хора, театрите, кината, оперите, концертните зали и останалите центрове за изкуство още дълго ще са пусти. Опасенията са, че дори да отворят врати, публиката няма да се завърне скоро в залите. 

Много родни и чуждестранни музикални изпълнители анулираха турнетата си до края на годината. Така под въпрос са големите фестивали и концерти. Очаква се и театралният сезон да е нулев. Най-добрият сценарий, на който се надяват актьори и режисьори, е да започнат по-засилени репетиции и приемане на публика през есенния сезон, който започва в края на септември.

Повечето културни институции са под ключ. В Кукления театър обаче ни посреща новият директор  Петър Влайков.

Трупата е разпръсната. Ателиетата работят от вкъщи, като шият маски за деца и техните родители, които евентуално ще започнат да посещават театъра след извънредното положение. Шият и покривала за столовете във вътрешната зала, които са напръскани с дезинфектанти. Цялата сграда е била основно дезинфекцирана – от студиата на най-горните етажи, през архивите, залата, сцената, до работилниците и мазетата. Същото ще се повтори и на 13-ти май, за да може творческият екип да започне репетиции след края на изолацията.

Ако Министерството на културата позволи на театрите да провеждат представления, Държавен куклен театър Пловдив ще изведе представленията си, създадени за външни пространства, в двора, а столовете ще нареди през място. Всички деца и възрастни ще могат да се възползват от ушитите предпазни маски, които в момента наброяват близо 400 броя.

"Най-тъжната гледка за един артист е празният салон.“, коментира директорът Петър Влайков, който скоро ще заеме официално поста си, след успешно преминатия конкурс. В сградата ходят сценичните работници в съкратен екип – по двама души. С осветителите работят по изграждането на новата сцена в двора, която се очаква да е завършена в скорошен срок.

Изградили са платформа за инвалиди, а работилницата в непосредствена близост до външната сцена отново функционира след години забвение. В двора, сегашният и бъдещият директор - Виктор Бойчев и Петър Влайков, са засадили чинар, в чиято почва е заровена капсула на времето за идните поколения. Поръчани са и кашпи, както и гранитна чешма.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?