Следвайте ни

Петър Влайков: Кукленият театър с виртуална видеотека за малки и големи

Новоизбраният директор обещава да се играе и на външна сцена в двора на театъра, когато заразата отмине

viber icon

Петър Влайков е новоизбраният директор на Държавен куклен театър Пловдив. След дълги години на уникални постановки досегашният ръководител Виктор Бойчев се оттегля от поста, предавайки щафетата на своя заместник. Петър Влайков заема тази длъжност от края на 2019 година, а позицията директор печели след конкурс, проведен от Министерството на културата.

Пловдивчанинът е част от театрална школа „Чарли“ с ръководител Васил Караманлиев още преди да кандидатства за актьорско майсторство. Там той изиграва едни от първите си роли. После играе в пиеси като „Женско царство“ и „Държавните липи“ на Мариус Куркински, „Румцайс“ на Ева Кьосовска, „Оркестър Титаник“ на Христо Бойчев, „Къща“ на Боил Банов, „Севилският бръснар“ на Юрий Дачев и други.

Първото си интервю след спечеления кастинг той даде специално за "Марица".

- Твърдите, че никога не сте имали амбиция за толкова висок и отговорен пост, но съдбата Ви е насочила. По какъв начин се намеси тя?

- Намирам поста за висок заради задълженията към хората, работещи в театъра, и неговата публика, а не по смисъла на някаква условна власт. А на въпроса - като търсещ човек винаги съм избягвал рутината. Бях стигнал до усещането, че за почти десет години като актьор съм дал каквото мога на театъра в Хасково и е време да освободя място за други хора.

Точно в този момент г-н Бойчев ми предложи работа като заместник-директор, а оттам дойде останалото. Освен това навремето бях записал Артмениджмънт едва ли не на шега - изобщо не вярвах, че ще ми потрябва. Ала попаднах на брилянтни специалисти в АМТИИ, които ме запалиха и мисля, че статистически такъв низ от случайности е твърде малко вероятен.

- С кои основни елемента от концепцията Ви впечатлихте комисията за избор на нов директор?

- Надявам се, че са оценили най-вече индивидуалността и адекватността на идеите и възможностите за тяхната изпълнимост. Това са хора с огромен управленски и творчески опит и не е скромно и вярно да смятам, че съм ги впечатлил със знания.

- Кое ще е първото генерално решение, което ще вземете за театъра, щом стъпите официално в длъжност?

- Не обичам да казвам, че ще направя това или онова. Звучи ми някак предизборно. Но е важно да се подготвим за излизане от кризата - да анализираме в детайли ситуацията и да решим как ще срещаме хората с изкуството ни по най-отговорния към здравето им начин. Отмине ли критичният момент, нуждата от театър ще бъде каквато никога досега.

Това, което мога да споделя обаче, е, че предстои да създадем виртуална видеотека. В Instagram, Facebook и сайта на театъра ще пускаме линкове към емблематични спектакли на театъра и за деца, и за възрастни.

- Коя ще е първата премиера?

- Веднага щом грижата за безопасността на нашата публика го позволи, ще играем премиерно „Трите прасенца” на реж. Леонард Капон. Получи се страшно нестандартно, интересно и забавно представление, деца и родители ще се смеят със сълзи.

- Кукленият театър в Пловдив често е даван за пример за успешно развитие. Как се поддържа такъв успех в дългосрочен план?

- С прекомерно количество работа. Г-н Бойчев е изключително успешен мениджър, който е направил страшно много за кукления театър и културата на Пловдив. Трудно се запълват такива обувки.

- Какви са плановете Ви за външната сцена в двора на театъра?

- Идеи много, засега всички те ще изчакат. Щом правителството, кризисният щаб, министерствата на здравеопазването и културата и кметът на Пловдив решат, че е безопасно, предполагам, че ще изнесем представленията на нея, за да са на открито и децата да са по-защитени.                      

- Станахте директор на театър в дни, в които изкуството е под карантина. Звучи доста символично.

- „Дано живееш в интересни времена” - гласи китайското полупожелание, полупроклятие. Избрал съм да търся позитив във всяка ситуация. Надявам се, че ще излезем от тази по-търпеливи, по-човечни и по-задружни. Няма криза, която да не е отминала. Нека не забравяме, че и тази ще свърши.

- Въпреки историческите кризи, пред които се изправя светът, културата винаги оцелява. В какво се корени тази нужда от изкуство на човешкото съзнание?

- Така сме създадени. Коренът е в съзидателната сила на божественото. В човека изначално е заложена необходимостта да твори, да търси, да се изненадва. И нека не забравяме в условията на пандемичната заплаха, че когато е застрашено тялото, е много важно да храним обилно духа. Да разгледаме виртуално някой музей, да прочетем книга, да търсим повече поводи за смях. Лично за мен по-голямата опасност идва от страха, а ако сме единни и отговорни, нямаме причина за страх.

Петър Влайков е завършил актьорско майсторство в ПУ „Паисий Хилендарски“. Още преди това става част от трупата на Драматично-куклен театър „Иван Димов“. Междувременно завършва магистратура в АМТИИ и става асистент на Леонард Капон в университета. През 2018-а печели поощрителна награда на Международния театрален фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма“ в Шумен за пиесата си „Да се преструваш е прекрасно“. Същата печели и "Пегас" за драматургия на „Южна пролет“.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ако просъществува  всичко в тези сложни времена

Ако просъществува всичко в тези сложни времена

22.03.2020 | 18:19

Пловдивски куклен театър, иска много промени, за да го харесват и малки и големи..! (Вие сте в гилдията, новия директор и дано ги видите сам нещата, които искат промяна, зрители трябват за едно изкуство...!!!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?