Следвайте ни

Петър Гюров си удължава живота с по две песни на вечер

viber icon

Талисманът на село Росен е певец, музикант, дърворезбар, реставратор и на 80 години отглежда розова градина.

 

Петър Гюров от пазарджишкото село Росен е интересен човек: на раменете му тежат 80 лазарника, а той си е все така пъргав, усмихнат и позитивен към живота и околните.

В делник и в празник бай Петър се облича в автентични български дрехи, с което доказва колко цени българското и в никакъв случай не е чуждопоклонник. В гардероба си има само народни носии, които са носили старите българи, а сега могат да се видят единствено по фестивали и съборите в страната. От тези дрехи Петър Гюров има по няколко ката - едни за нивата, други за ежедневие, трети за народни веселия и сцената…

А със сцената той не се е разделял. Любовта му към народното творчество и изкуството да пее и да свири е от детските му години. Ръководител е на групата за автентичен фолклор в село Росен, а синът му Иван Иванов, председател на читалището и превъзходен гъдулар, е завършил музикалното училище в Широка лъка. Понякога, когато е в големия град или в друго село, хората, които не го познават, го оглеждат от глава до пети, дори има и такива, които се подсмихват подигравателно на вида му, ала той твърди, че проблемът не е негов, а на тези, които са заменили нашенските автентични дрехи с китайските парцали. Дойдат ли външни хора в село Росен, веднага се впечатляват от пременения жител и бързат да се снимат с него за спомен. Сега с нетърпение очаква да възобнови репетициите на певческата група, с която се гордее цялото село. Заедно са обиколили всички големи събори и фестивали в страната през последните десет години, а за златния фонд на българското радио е записал няколко стари песни от пазарджишкия регион.

Самият Петър Гюров е певец, музикант, дърворезбар, реставратор и заклет земеделец. Навремето дори е бил учител в Пазарджик, а с първите спечелени пари от гурбет в Либия отива в Италия и си купува акордеон по мерак направо от производителя. Наричат го човека със златните ръце, защото с каквото се захване, го прави с майсторлък. Реставрирал е църквата в селото, а дома си е превърнал в истински етнографски музей с картини, носии, неща от бита на село Росен и дърворезбовани тавани. Тези майски дни операторът Никола Сираков от Пазарджик засне клипове с негови изпълнения и те вече са хит в социалните мрежи.

За да не пустее земята до реката, бай Петър е засадил и над декар рози, за които се грижи и сега всяка сутрин бере гюл въпреки слабата изкупна цена. Сам си изварява розова вода и си прави гюлова ракия по стара рецепта. Всяка вечер преди сън вместо хапче изпява по една-две песни от тези, които удължават живота.

Автор Николай Чапански

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?