71

Пет вълнуващи събития представя фестивалът на изкуствата Made at the Academy

За четвърта поредна година фестивалът Made at the Academy, организиран от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, ще представи на различни сцени и локации творческия потенциал на студенти, преподаватели и водещи имена в българското съвременно изкуство в жанровете опера, мода, класическа музика, джаз, танц, изобразителни и визуални изкуства и фолклор. Тази година фестивалът се посвещава на 60-годишнината на АМТИИ.

Made at the Academy стартира на Римски стадион на 4 юни от 18 ч. с откриване на изложбата „Академия 6.0 - 60 години Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив“, дело на проф. д-р Галина Лардева и доц. д-р Александър Гьошев, като изложбата ще продължи до края на месеца.

Специален подарък за всички пловдивчани е модното ревю на студенти от специалност "Дизайн на облеклото" с ръководител доц. д-р Динка Касабова с начален час 18:15 ч. на Римския стадион.

От 18:30 ч., отново в Римски стадион, Академичният оперен театър очаква своите зрители на едноактната опера "Комарджията" от Луиджи Керубини по либрето на  Антонио Салви. В ролите: Серпила – Евгения Ставрева /мецосопран/ и Бакоко – Оуянг Рунзе /баритон/ с участието на струнен квартет в състав Таня Пенкова – концертмайстор, Зара Дикова – цигулка, Ли Цзясин – виола и Мариян Костов – виолончело. Клавирен съпровод на чембало- Мартин Дафинов. Диригент е гл. ас. д-р Алия Хансе, а режисьор - доц. д-р Ивайло Михайлов. Вокални консултанти: доц. д-р Ивайло Михайлов и ас. Алпер Юнлютюрк, сценография и реквизит - Дария Панайотова и Александра Калайджиева,  костюмите са на Театрална студия „А‘парт“.

Вторият ден на фестивала, 5 юни, продължава от 18:00 часа в залите за временни експозиции на Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I Батенберг“ №15 с представителната Годишна изложба на Факултет „Изобразителни изкуства“ на Академията, в която се представят всички специалности на факултета: Графичен дизайн и фотография, Педагогика на обучението по изобразително изкуство, Сценография, Фотография, Дизайн на облеклото, Стенна живопис, Живопис, Графика и скулптура. По традиция на събитието ще бъдат обявени отличените студенти в ежегодния студентски конкурс. 

От 20:30 ч. на 5 юни Академията представя на Античния театър кулминацията на фестивала – големия концерт „Академията кани Пловдив“ с участието на представителните академични ансамбли и състави на АМТИИ, студенти, докторанти и преподаватели, възпитаници в изпълнителско изкуство на водещи преподаватели и творци от Академията, носители на престижни международни награди за изкуство - диригенти, хореографи, танцьори, сценографи, певци и инструменталисти, обединени от идеята да представят на Пловдив концерт на най-високо ниво. 

Като най-значима образователна културна институция в Пловдив АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ утвърждава фестивала Made at the Academy като ежегоден, постоянно обновяващ се арт форум, на който публиката става съпричастен свидетел на успехите на Академията в подготовката на бъдещи творци и заедно с това оформя техните качества в естествена сценична публична среда. От 2021 г. досега Made at the Academy е част от културния календар на Община Пловдив и е носител на престижната награда „Пловдив“ в раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“ за 2022 като полифонично изграден продукт на творците от всички факултети и специалности на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“– едно от най-престижните висши учебни заведения по изкуствата в България.

Проектът се осъществява в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?