49

Песни от Северозапада събра в нов диск Даниел Спасов

Песенни бисерчета от Северозапада събра в новия си албум певецът, телевизионен водещ и продуцент в БНТ Даниел Спасов. "Гласове на традицията Северозапад" е плод на дългогодишната му изследователска и събирателска работа най-вече в района на Белоградчик. За любовта си към старинното песенно наследство и по-специално към песните от Белоградчишко Даниел Спасов обясни:

"Аз се занимавам вече 30 години с фолклор - с народна музика, с народно пеене. Моите пристрастия са свързани с този край, със Северозападна България. Моето детство премина тук, в село Костичовци, Белоградчишко, при баба ми и дядо ми. Така в течение на годините имах едни постоянни завръщания с много траен интерес към тази старинна фолклорна песенна култура на Северозапада. Аз в по-късен момент започнах да се занимавам по-активно с народно пеене, никога не съм мислел, че ще го правя. Като дете пеех в "Бодра смяна", но там сме пели съвсем други неща. Но може би животът при баба и дядо ми отвори сетивата към тези наистина необятни фолклорни светове. През годините съм записвал от живи носители. Имах този шанс, това щастие да чуя непосредствено как е звучала тази традиционна музика през годините“.

Райна Чуканова от Димово, Екатерина Жабова от Костичовци, Мария Начова от Извор, Мария Димитрова от Ярловица, Асенка Янева от Арчар са народните певици, от които Даниел Спасов чува песните от Белоградчишко, които включва в албума. Общо 17 песни са намерили място в него. Включени са и две песни от сборника на Васил Стоин "От Тимок до Вит". Компактдискът се издава от пловдивското студио „Музикален свят“.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?