Перото на „Марица“ Красимир Димовски представи „Момичето, което предсказваше миналото“

Известният журналист на „Марица“ Красимир Димовски представи преди минути пред своите почитатели книгата си „Момичето, което предсказваше миналото“ в къщата на постоянната експозиция „Енчо Пиронков” в Стария Пловдив.

Сборникът с разкази е публикуван от издателство „Хермес”.

Това е втората книга на редактора на „Марица“, която той издава 30 години след първата си творба.

За нея говориха издателят Стойо Вартоломеев и Младен Влашки, а почитатели, колеги и приятели се редиха на дълга опашка за автограф от автора.

При представянето на книгата неизбежно стана дума за съчетаването на журналистическата професия със света на художествената литература. Стойо Вартоломеев и Младен Влашки изказаха учудването си от факта, че журналистическата школовка не е попречила на художествената мисъл на писателя Красимир Димовски. Напротив, може би посредствеността на „панаира на суетата“ му е показала какво не иска да възприема от действителността. В свят, в който човешкото се оказва на изчезване, разказите на Красимир Димовски напомнят за една наивност, която успокоява и освобождава духа. Според Младен Влашки това е и живото доказателство, че у автора е работил истинският човек, който се различава от журналиста. 

Самият Красимир Димовски възприема работата си като… работа, която върши, и част от ежедневието. Казва, че при писането на разкази използва примитивна формула, но успехът идва от способността да вдъхне живот на конструкцията, така че някои неща оживяват. 

В края на събитието представящите се съгласиха, че завиждат на онези, на които тепърва предстои да навлизат в световете на Димовски, а творчеството му беше сравнено с това на класиците Радичков и Йовков. Най-ценното според Младен Влашки е това, че затваряйки книгата като читател, „излизаш окрилен от текстовете“.  

Честито, Краси!

Снимки Наташа Манева

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?