Следвайте ни

Перото на „Марица“ Красимир Димовски представи „Момичето, което предсказваше миналото“

viber icon

Известният журналист на „Марица“ Красимир Димовски представи преди минути пред своите почитатели книгата си „Момичето, което предсказваше миналото“ в къщата на постоянната експозиция „Енчо Пиронков” в Стария Пловдив.

Сборникът с разкази е публикуван от издателство „Хермес”.

Това е втората книга на редактора на „Марица“, която той издава 30 години след първата си творба.

За нея говориха издателят Стойо Вартоломеев и Младен Влашки, а почитатели, колеги и приятели се редиха на дълга опашка за автограф от автора.

При представянето на книгата неизбежно стана дума за съчетаването на журналистическата професия със света на художествената литература. Стойо Вартоломеев и Младен Влашки изказаха учудването си от факта, че журналистическата школовка не е попречила на художествената мисъл на писателя Красимир Димовски. Напротив, може би посредствеността на „панаира на суетата“ му е показала какво не иска да възприема от действителността. В свят, в който човешкото се оказва на изчезване, разказите на Красимир Димовски напомнят за една наивност, която успокоява и освобождава духа. Според Младен Влашки това е и живото доказателство, че у автора е работил истинският човек, който се различава от журналиста. 

Самият Красимир Димовски възприема работата си като… работа, която върши, и част от ежедневието. Казва, че при писането на разкази използва примитивна формула, но успехът идва от способността да вдъхне живот на конструкцията, така че някои неща оживяват. 

В края на събитието представящите се съгласиха, че завиждат на онези, на които тепърва предстои да навлизат в световете на Димовски, а творчеството му беше сравнено с това на класиците Радичков и Йовков. Най-ценното според Младен Влашки е това, че затваряйки книгата като читател, „излизаш окрилен от текстовете“.  

Честито, Краси!

Снимки Наташа Манева

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?