Пенчо Лозанов - будителят с четка

ХАРМАНЛИ, Михаил МИХАЙЛОВ

Харманлийският художник Пенчо Лозанов нарисува две патриотични платна на един от входовете на ОДЗ "Детски свят". Той видя, че идеята му бе добре приета от учителките, децата и родителите им и реши да помоли кметът на общината да отпусне пари, за да доукраси фасадата с други патриотични рисунки и приказни герои. Творецът е решил да превърне дефекта в ефект, понеже боята по северната фасада на сградата е започнала да се лющи от влагата. На дясната страна е нарисувал знаменосец, който държи Самарското знаме. Над опълченеца има надпис: "Българийо, за тебе те умряха". Той е овековечил и двама от най-големите ни национални герои - Васил Левски и Христо Ботев. Отляво творецът е изографисал малко момиче с народна носия, което държи в ръцете си букет от кокичета и минзухари. То посреща освободителите и има гълъб на дясното рамо, символизиращ свободата. Повод и вдъхновение Лозанов черпи от предстоящите догодина два юбилея. Първият е 140 години от освобождаването на Харманли от турско робство на 18 януари 1877 година.
В двора на градината е запазен уникален паметник в чест на загиналите при боевете за Харманли деветима руски войни. Вторият юбилей, който ще отбележат в градината с директор Мария Желязкова, е 40 години от основаването й. ДГ "Детски свят" е започнала да работи през 1977 година, или точно 100 години след освобождението на града на Белоногата.

Лозанов е работник по поддръжката на забавачката и доскоро учеше малчуганите да рисуват. Самият той е украсил почти цялата сграда със забавни картини с фолклорни мотиви и герои от детските книжки. Трябва да продължаваме да възпитаваме децата на Харманли в патриотизъм и любов към родината и историята, защото с настаняването на хиляди бежанци в лагера има опасност да се претопим като българи и да останем малцинство в града си, коментира Пенчо Лозанов./Марица

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?