Пазар за роби и екзекуции на Лаута

Конни надбягвания, стрелба с лък и дуели с мечове очакват посетителите на средновековния фестивал

Пазар на роби и екзекуции на хора ще се проведат в парк Лаута следващия уикенд. На 15 и 16 юни там ще се разположи средновековният фестивал „Пловдив - древен и вечен“. Над 200 участници ще пресъздадат живота под тепетата през хилядолетията, съобщи Рангел Матански. Под тепетата ще се съберат сдружения за исторически възстановки, занаятчии и реконструктори от цялата страна. 

 


В парка ще се лее медовина, а Петя Крушева ще приготви вкусни средновековни деликатеси. Наоколо ще се разхождат римляни, латински рицари, хайдути и други исторически персонажи. По поляните ще се въртят мечове и ще се стреля с лък. Кулминацията ще бъдат конните надбягвания и стрелбата с лък от кон, които ще представят Нина Янкова и Крум Япулов. Сдружение „Филипопол“ пък ще изиграе рицарите кръстоносци от Филипополското херцогство, съобщи Красимир Джамбазов. Ера Балет ще превърнат в танц тракийските ритуали за плодородие, за Родопа планина и за Богинята Майка. 

 


Учениците от Сценични кадри са изработили специална артинсталация, на която ще може да се види Пловдив през различните исторически епохи. Артисти ще четат антична, средновековна и съвременна поезия. Ще бъде изиграна и древната пиеса „Жените в Народното събрание“ от Аристофан. Ще бъде изнесен и концерт на деца лауреати под ръководството на проф. Мичо Димитров. Ще бъде изпълнена и ренесансова музика. За най-активните участници е предвидена томбола с награда почивка на море. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?