Пътуващото изкуство на Германия със спирка в Пловдив

Пловдив посреща пътуващата изложба на немското съвременно изкуство - “Пътуване по света. Изкуството на Германия”, където в двете нови галерийни пространства на Пловдив - зала“2019” и Галерия “Капана”, пловдивчани могат да видят подбрана селекция от творби, оставили силен отпечатък върху цялата артистична сцена на Европа през далечната 1949-та година до наши дни. 

 

Изложбата, организирана  от „Пловдив 2019“, е един от последните акценти на изложбената програма. Специални благодарности бяха изказани на Института за международни отношения на Германия - IFA, с партньорството на Гьоте-институт България”,  както и на целия пловдивски екип, който работи усилено за екстремното инсталиране на близо 400 произведения на 90 артисти, които от днес до 8-ми декември могат да бъдат видени в Пловдив.  

 

За особеностите по конкретни произведения на изложбата ще се грижат кураторите Матиас Винцен и Матиас Флюге. Двамата започват да работят по тях през 2009-та година, като избират между 23,000 хиляди творби, от които 350 ще бъдат изложени в Пловдив от около 80 творци, които разказват художествената история на Германия през последните 60 години. “Не говорим за това изкуство като германско изкуство, а казваме, че е изкуство от Германия.“, подчерта с тези думи Матиас Винцен. 

 

Сред списъка на авторите, българската публика ще може да види за първи път невероятните творби на големи имена като Бернд, Зибил Бергман, Йозеф Бойс, Арно Фишер, Катерина Фрич, Херман Глоькнер, Матиас Хох, Дитер Рот, Томас Руф, Карин Зандер, Улрих Вюст, Хила бехер и много други. 

 

Официалното откриване е днес от 18:30 часа. Всеки, който желае да се вглъби в пътуващото изкуство на Германия от началото на 50-те години на 20 век, може да го направи в Галерия “ Капана” на ул.”Райко Даскалов” 29, както и в изложбена зала “2019” на ул. Уилям Гладстон” 32. 

 

Атрактивната изложба е с вход свободен.

 

Автор: Кристина Гайдаджийска

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?