Следвайте ни

Първи виртуален календар разказва историята на Пловдив

viber icon

Първият виртуален Пловдивски исторически календар създадоха специалистите от Историческия музей. В него се показва всяка една дата с какво е свързана с историята на града. 

„Календарът вече е на сайта на музея и до няколко дни ще бъде качен на платформи като YouTube и Facebook. Така пловдивчани по света всеки ден ще могат да виждат с какво е свързана датата“, обясни директорът на музея д-р Стефан Шивачев. 

Той признава, че все пак има ключови дати като обесването на Левски и деня на Ботев, които няма как да бъдат изместени от пловдивски събития. В такъв случай ще бъде акцентирано накратко на станалото в национален план и ще бъде добавено и пловдивското.

„Поставили сме разширена информация за някои от важните личности като капитан Райчо Николов, Захари Стоянов, Константин Величков и Христо Г. Данов“, разказва за този уникален за страната проект. 

Във виртуалния календар има годишнини като излизането на първия брой на вестник „Балканска зора“. Това събитие е отбелязано по-кратко.

Има обаче и годишнини свързани с пловдивските градоначалници. При тях текстът е много по обемист. Такъв е случаят с рождението на известния кмет Божидар Здравков на 30 януари. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?