Следвайте ни

Палката на диригента Максим Ешкенази се превърна в пръчката на Хари Потър

viber icon

Чудили ли сте се някога как звучи саундтракът на „Хари Потър“ в изпълнение на симфоничен оркестър? Аз, като върл любител и на книжната поредица, и на филмовата интерпретация, и на композитора Джон Уилямс, ще Ви кажа – магическо! Няма по-подходящо определение за десетки инструменти, които пресъздават едни от най-красивите или епични кино теми, оставили силен отпечатък в съвременната класическа музика. 

А тази магия стана реалност снощи в Пловдив благодарение на „Европейски музикален фестивал“, който ни зарадва с концерта „Кино и класика“. Аранжиментът на оригиналните звучения е дело на Георги Черкин, а изпълнители са инструменталистите от оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Максим Ешкенази. Солисти бяха прекрасните Мила Георгиева със своята лирична цигулка, която за първи път се включва към проекта, и Георги Черкин на пиано.

Талантът на Максим е безспорен. Толкова, че през последните години той работи и живее в Лос Анджелис – град, сам по себе си, взискателен към артистите, които би допуснал до голямата сцена. Но, ето че нашенец успява не само да пробие, но и да си извоюва мястото под парещото слънце на славата. Той е музикален директор и диригент на Камерния оркестър, Музикален директор и диригент на Симфоничния оркестър на училището за сценични изкуства Колбърн, както и асистент диригент на Оркестъра на Консерваторията Колбърн. 

Сега той е в родната България и не спира да твори. За концерта, в който се смесват няколко изкуства, той се остави в ръцете на Иван Юруков, който създаде мултимедия, напълно контрастираща и в същото време допълваща музикалната картина и обстановката в залата. 

Освен филмовите саундтраци, музикантите дариха публиката и с класически творби на Бетовен, Чайковски, Моцарт, Сен-Санс и други. От сцената на Дом на културата „Борис Христов“ прозвуча и премиерата на втора част от Violintango Concerto от испанския композитор Мелани Местре. Специфичното при нея е, че комбинира бароковата полифония на Бах и танго на Пиацола.

„Европейски музикален фестивал“ се осъществява за трети път с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар. Той премина под организацията на „Кантус Фирмус“ - водеща българска музикална агенция, продуцент на концерти и събития с класическа музика и crossover проекти. Съществува от 1994 година, първоначално като част от Класик ФМ радио, а през 2007 година се отделя като самостоятелна компания. „Кантус Фирмус“ прави известни за широката публика у нас редица български инструменталисти, като Васко Василев, Веско Пантелеев – Ешкенази, Мила Георгиева, Светлин Русев и други. Агенцията реализира концерти на световни звезди на класическата музика, сред които са Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Гил Шахам, Ванеса Мей, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други. 

Фотограф: Ванеса Попова

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?