Следвайте ни

Българин и италианка заживяха в Япония, за да я фотографират

viber icon

Фотографите Владимир Пеков и Алесия Ролло прекарват миналата зима в Япония, където работят върху заснемането на вълнуващи снимки. Фотосите имат за цел да покажат Страната на изгряващото слънце в една непозната, различна светлина.

Българинът насочил своя обектив към централния град Точиги, където правил портрети на местните жители, стъпвайки на емоции, предизвикани от приказна история от детството му. Италианката пък прекарала известно време в Машико - град, известен със своята керамична промишленост. В красивия район Ролло работила в сътрудничество с местната общност.

Проектът, в който могат да бъдат разгледани работите на двамата творци, е изложбата „Европейски поглед към Япония“. Тя ще даде възможност на пловдивчани и гостите на града да опознаят Япония отвъд стереотипите. Тазгодишното 21-во издание ще дойде под тепетата на 21 октомври от 19.00 ч. в Склад. Преди да пристигне у нас, през юли и август, експозицията бе показана в другата Европейска столица на културата - Матера, а през 2020 г. колекцията от фотографии ще посети Точиги.

В „Eвропейски поглед към Япония“ до момента са включени 66 фотографи, представили 40 японски региона - префектури. Проектът, ръководен от кураторката Микико Кикута и подкрепен от EU Japan Fest, има за цел да отрази всичките 47 префектури в страната. Основен компонент на „Европейски поглед към Япония“ е сътрудничеството на градовете домакини на титлата Европейска столица на културата и Страната на изгряващото слънце.

Изложбата е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?