Следвайте ни

Отваряме първа бъчва младо вино в 13 часа в петък 13-и СНИМКИ

viber icon

Бъчва от вила „Юстина” ще е първата отворена на старта на „Дефиле на младото Вино”, което започва в петък на 13 ноември пред общината. 

Това реши жребият на организаторите. Вила „Юстина” бе една от двете винарски изби, които бяха избрани за победители от жури и публика в предишното издание на дефилето. 

Всички любители на древната напитка трябва да пазят безопасна дистанция при дегустациите в 14-е къщи в Стария град. 

За първи път дегустации ще има в реставрираната къща „Иван Черноземски”, която е предоставена от сдружение „Бизнеса за Пловдив”. 

Студенти-доброволци от Медицинския университет ще следят деликатно за дистанцията. Без да изглеждат на полицаи, уточниха организаторите. 

Зад „Дефиле на младото вино” стоят „Съвет по туризъм – Пловдив”, Общината, ОИ „Старинен Пловдив”, УХТ и Медицинския университет.

„За първи път ще направим презентация на тема „Как влияе виното върху здравето”. Тя ще покаже и хубавите, и опасните страни от консумацията на вино”, каза ректорът на Медицинския университет Мариана проф. д-р Мариана Мурджева.

В 12-то издание на дефилето ще има 51 участници. От тях 39 са винарски изби, а останалите са производители на храни и продукти. 

Тази година ще бъдат представени над 200 вина реколта 2020. 

„Младото вино събира в себе си всички аромати и точно затова е толкова интересно да бъде дегустирано”, припомни доц. Христо Спасов от УХТ. 

Новост ще бъде и награждаване в една нова категория – вино от малини, къпини и други плодове. 

Организаторите на „Дефиле на младото вино” смятат, че това е една нова ниша, която Пловдив трябва да запълни.

"С годините "Дефиле на младото вино" стана събитие, което се чака от всички ценители в страната. Първите години гостите ни бяха някак неориентирани, а сега знаят къде да отидат и какво да правят", каза инж. Любозар Фратев от "Съвет по туризъм - Пловдив".

Преди фестивала започнаха дните на младото вино. На тях всеки ден ще има презентации на вина от различни региони. 

По традиция дефилето ще започне с „Дионисиево шествие” на площад „Стефан Стамболов” в 13 часа в петък, 13 ноември.

Ансамбъл „Тракия” ще съпровожда бог Дионис, в чиято роля както винаги е бившият директор на Кукления театър Виктор Бойчев. 

Час по-късно в началото на Стария град ще бъде отворена първата бутилка от младото вино на тази реколта.  

Дионисиевата напитка ще се купува с жетони за 75 стотинки. 

Както винаги част с приходите ще бъдат дадени стипендии на талантливи студенти по винопроизводство от Университета по хранителни технологии. 

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?