Отпускат ни над 100 000 лева за 4 културни проекта

Парите са за ремонт на къща-музей, проучвания на празника Гергьовден, разкипки в Юнаците и изложба

Четири културни проекта, отнасящи се за града ни и близки селища, са одобрени и предстои да бъдат финансирани, а съответно – и реализирани в скоро време, стана ясно на днешната пресконференция на кмета Тодор Попов.

От началото на тази година Регионалният исторически музей в Пазарджик е кандидатствал с три проекта чрез конкурсен принцип  принцип от бюджета на Министерството на културата и с един проект – от бюджета на Национален фонд "Култура".

Одобрени са и ще бъдат финансирани всички проекти.

Първият е „Консервация, реставрация и реконструкция на компрометирани  дървени носещи елементи на къща музей „Константин Величков“, ограда и обслужваща сграда” ще бъде финансиран от Министерство на културата с 55 585 лева.

Национален фонд Култура финансира 6 327 лева за осъществяване на проекта „Голям празник Великден, по-голям – Гергьовден...“. С тези средства ще бъде направено изследване на празника Гергьовден в селата Бъта и Варвара.

Проектът „Изложба „Селищна могила Юнаците – 80 години от началото на археологическите проучвания“ ще получи исканите 10 719 лева.

Музеят ще получи от Министерство на културата и целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация за Селищна могила „Юнаците“ в размер на 29 000 лева.

Общият финансов ресурс, който Регионал​ният исторически музей в Пазарджик ще получи за реализирането на тези проекти, е в размер на 101 631 лева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?