2374

"Отново съм тук" - филмът, в който възкръсна Боян Петров СНИМКИ

Последните две години от живота на големия алпинист предава режисьорът на лентата I Am Here Again Поли Генчева

Колко тежък е пътят към върха в зоната на смъртта, струва ли си риска да застанеш на ръба.

Отговори на тези въпроси търси  вълнуващият филм "Отново съм тук", който възкресява детайли от последните две години на алпиниста Боян Петров и последния му осемхилядник.

През май 2018 г. алпинистът изчезна при опит да изкачи коварния връх Шиша Пангма - последен в кариерата на алпиниста, останал само на крачка, на 4 върха от  хималайската корона.

Режисьор на лентата I Am Here Again е Поли Генчева, оператор е Красимир Андонов. 

"За нас това е кауза. Искаме повече хора да се докоснат до човека Боян Петров. Да усетят силата и духа му", твърдят от екипа. 

Разказът за Боян е сериозен и дълбок, но без черни краски. Иначе не би бил подходящ за вдъхващата ведрост личност на алпиниста биолог, когото приятелите наричаха Съни. 

Алпинистът е човек, оцелял в много битки. Преодолял два пъти рак, с диагноза диабет, след катастрофа с мотор, удар от кола, счупвания, кома, сам и без кислород изкачва 10 от 14-те осемхилядника на планетата - единствено постижение в българския алпинизъм.

Във филма са включени уникални архивни кадри на Петров по планинските лагери в Хималаите. Има интервюта с алпинисти от Китай, Чехия, Полша, Испания, с които той е бил близък, с дъщеря му Тея, с приятелите му.

От екрана грейва лъчезарната усмивка на Съни, както наричат Боян - докато върви по любимата си Княжевска пътека до Копитото на Витоша, докато катери осемхилядници.  

Финал на филма са емоционалните кадри на многолюдното изкачване до Копитото на 20 май 2018 година - 17 дни след като Боян Петров е забелязан за последно под връх Шиша Пангма и четири дни след прекратяване на мащабната акция по издирването му. Операцията е организирана от съпредседателя на ПП Кирил Петков и баща му Петко Петков - близки на алпиниста. 

Филмът за Боян вече е по екраните в страната. “Отново съм тук” е селектиран на няколко международни фестивала в Италия, Германия, Испания, Чехия, Румъния и Дания. Лентата спечели и престижната “City of Bolzano” Golden Gentian Prize за Най-добър изследователски и приключенски филм от 69-ото издание на филмовия фестивал в Тренто, Италия.

Планините като космос

„Планините за мен са космосът“, казваше Боян Петров, един от най-добрите български и световни алпинисти. За него високите върхове са сбор от много малки връхчета, които изкачваме стъпка по стъпка. И момчето, закърмено с кръвта на стар перущенски род, върви смело нагоре.  

На 31 юли 2014 г. Боян стана първият българин, стъпил на най-трудния осемхилядник - К2.

След като през май е достигнал най-високите точки на Канчендзьонга - 8586 м (първо изкачване на българин), и на 23 юли - на Броуд Пик - 8047 м, диабетикът Боян Петров става първият българин, изкачил 3 осемхилядника за 100 дни. Двойното му изкачване - на Броуд Пик и К2 за 8 дни, е и световен рекорд. За тези впечатляващи  успехи е поздравен лично от легендата в алпинизма Райнхолд Меснер. 

Боян Петров става първият в света инсулинозависим алпинист, покорил 10 осемхилядника. И винаги се изкачва без кислород, без помощта на шерпи, защото е убеден - това е спортът!  

Освен алпинист обаче, той бе учен - биолог и зоолог. От всяка експедиция по върхове и пещери в далечни страни той носи растения, камъни, нови за науката животински видове за фондовете на Националния природонаучен музей в София, където работи.

През 2018 г., когато тръгна към третия лагер на 8-хилядника Шиша Пангма, никой не искаше да вярва, че това е завинаги. Боян остана завинаги някъде там, близо до звездите.

 

Доц. Сандю Бешев: Само 4 върха не му стигнаха за хималайската корона

Ако не беше загинал, Боян имаше реален шанвс да стане първият българин, стъпил на всичките 14 осемхилядника,  беше минал най-трудните 10 осемхилядника, оставаха му само още четири. Това разказва с мъка в гласа писателят Сандю Бешев, доайенът на българския алпинизъм.

Доц. Бешев не крие симпатията си към Боян. Познават се от 1992 г., когато Боян учи година в Аграрния университет в Пловдив, а Бешев е негов преподавател по алпинизъм.

Тогава Боян живее в Перущица при баба си и дядо си и пътува всеки ден до града под тепетата. Остават приятели до края. Боян подарява на пловдивския писател книгата си „Първите седем“ с надпис: „На доц. Бешев, с благодарност“. 

 В последния им разговор Бешев предлага, а Боян приема  да отиде първо на Шиша Пангма, а после на Еверест, за където има резервация.

 А и с изкачването на Шиша Пангма страната ни щеше да се сдобие с последния 14-хилядник, неизкачен досега от българин. Боян благородно прие варианта България да стане преди него носител на хималайската корона, обяснява Бешев.

Изпращах Боян преди всяко заминаване за Хималаите и го посрещах след всеки успех, които  не бяха малко. И така до 2018 г., когато нямаше кого да посрещна, завършва с болка доц. Бешев.

Обяснява, че Боян е от алпинистите, които бягат от лукса на сегашното удобно катерене, при което шерпите подготвят всичко по маршрута. 

 Боян никога не е бил част от комерсиална експедиция и не ползва готови парапети по пътя към върховете. Това често му навличаше разправии с шерпите.

Той обаче настояваше да практикува алпинизъм в класически стил, без междинни лагери, обяснява доц. Бешев.

Подчертава това и в книгата си "България на крачка от хималайската корона".

Когато тръгва към Шиша Пангма на 1 май, е заедно с група, но ги изпреварва. На 2 май, когато Боян спи на последния лагер, колегите му са на долния лагер. Според доц. Бешев на 3 май Боян е тръгнал много рано и е твърде вероятно да е изкачил Шиша Пангма, тъй като времето е било добро, а от лагера догоре са му били нужни около 6 часа.

Бешев не допуска Боян да е направил грешка по пътя към върха. Същото мнение споделя и

великият Райнхолд Меснер.

Според версията на експерта опасност би могла да възникне по пътя на Боян надолу, между последния и предпоследния лагер. Там вероятно времето се е развалило, започнал е снеговалеж, който е напълнил цепнатините - лъжливи мостове им казват алпинистите.

 Поради намалената видимост в бурята е възможно да е пропаднал в цепнатина.

Уважавам постиженията на Боян, не си позволявах да давам съвети на човек с 10 осемхилядника, докато аз имам един седемхилядник, пик Ленин, казва Бешев. Той е част от славното поколение на българските алпинисти от 1960-те, което проправя българския път към Хималаите през седемхилядниците на Памир.  

Делото на Боян с изкачване на Шиша Пангма са готови да продължат двама българи - Стефан Стефанов и Богдан Велев. В момента обаче Китай не разрешава изкачвания на чужденци, от 2018 г. досега на Шиша Пангма няма изкачвания, обяснява доц. Бешев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

12.12.2021 | 21:03

Are sdqt ooxxx,.♠️◼️◻️️‍♣️☸️✌️✌️️️️️️⚓⚓⚓⛲⛲⛩️⛪️⚽⚾⛸️️️⚙️⚙️️️️️️⚰️⚰️❤️❤️❤️♐❇️⬆️◽♣️♠️◾♦️♦️♦️♦️♦️♦️♣️♠️♠️♣️◽⬆️♐digai.,

Отговори
1 2

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?