Следвайте ни

Отличиха с Кристално огърлие проф. Даниела Дженева СНИМКИ

viber icon

С най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци -Кристално огърлие, бе удостоена снощи проф. Даниела Дженева. Главният хдожествен ръководител на ансамбъл „Тракия“ отбеляза своя 60-годишен юбилей с празничен концерт в Дома на културата „Борис Христов“. Наградата й бе връчена от председателя на сдружението Станислав Почекански за изключителен принос за развитието на българския фолклор.

„Високо оценявам, че в тази обстановка намерихте куража да споделите празника с нас. Дълбок поклон пред всички изпълнители на ансамбъл „Тракия“, те знаят колко ги ценя“, каза в своето благодарствено обръщение към артистите и публиката хореографът проф. Дженева. Тя заяви, че само за последните седем дни са успели да реализират три големи концерта в София, Варна и Пловдив, при това с различна програма.


Преди началото на двучасовата фолклорна палитра от музика, песни и танци, за професионалиста, приятеля и колегата Даниела говори дългогодишният директор на Департамента за езикова и специализирана подготовка към Академията за музикално, танцово и изобразиетлно изкуство проф. д-р Любен Досев. 


„Днес Даниела може да се похвали, че е автор и хореограф на едни от най-интересните танци от най-новия репертоар на ансамбъл „Тракия“, каза той и допълни, че именитата хореографка достойно върви по стъпките на баща си проф. Кирил Дженев. 


От името на всички артисти и приятели в залата той й пожела да продължава да разказва истории за българския род и добави: „Хората като теб ги наричат будители! След време, когато бурите на времето отвеят ежедневните етюди, в историята на фолклорното и танцовото ни изкуство гордо ще се споделя името и творчеството ти. Понеже винаги знаеш какво точно искаш да направиш и как да го сътвориш, с респект ти пожелавам: Дерзай по пътя – той е твой!“


По време на концерта публиката се наслади на 15 фолклорни изпълнения от репертоара на ансамбъла. Редом до популярните песни „Пуста младост“ , „Брала мома“ , „Заръчала Яна“  гостите се насладиха и на танците „Земята на Орфей“, „Хайдушка клетва“, „Първа среща“ и др.  по хореография на проф. Дженева.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?