Следвайте ни

Отличиха проф. Асен Чилингиров със "Златен век"

viber icon

На официална церемония в Посолството на Република България в Берлин с почетен знак "Златен век" бе отличен проф. Асен Чилингиров. Престижното отличие на Министерството на културата се присъжда на именития учен за приноса му към българската духовност и култура, както и за популяризирането на богатото културно и историческо наследство на страната ни.

Въпреки че от 55 години живее в Германия, той е свързал неразривно жизнения си път със страна ни и историческото ни наследство. Проф. Чилингиров е роден на 21.10.1932 г. в София. Завършил е „История на музиката“ и „История на изкуствата“ в България. Работил е в Националния институт за паметниците на културата. От 1965 г. живее в Берлин, след сключен през 1963 г. брак с гражданката на бившата ГДР Хелга Вернер. След преместването си в Източен Берлин завършва „История на изкуството“ в Хумболтовия университет и след 1971-а работи в Института за паметниците на културата към Академия на науките на бившата ГДР. От 1973 до 1998 г. е лектор по история на българското изкуство в университета в Лайпциг и в Хумболтовия университет в Берлин.

Автор е на няколкостотин научни труда в областта на средновековното изобразително изкуство и история. Член е на авторския колектив при издаването на 7-томната „Енциклопедия на изкуството“, както и на 11-томната „Енциклопедия на средновековното изкуство“.

Поради напредналата си възраст, пред дипломати от Посолството на Република България в Берлин, проф. Чилингиров е заявил официално желанието си да дари своя архив на Централния държавен архив във фонд „Асен Чилингиров“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Urfilas

Urfilas

09.12.2020 | 16:02

Титан признат в Европа,низвергнат от беезродните ни историци!Поклон, професоре!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?