Следвайте ни

Откриват паметна плоча на Кичка Савова в родното й село

viber icon

Свиленградското село Сладун ще се поклони пред таланта и творчеството на тракийската певица Кичка Савова, която се е родила в него и запяла първите си песни. Тържествено на 4 юли ще бъде открита паметна плоча с лика на известната изпълнителка, която е една от основателките на старозагорския ансамбъл „Загоре“. Плочата-барелеф е монтирана на централна сграда на площада, където всяка година се провежда събор-надпяване с песните на Кичка Савова и тя винаги беше част от журито до смъртта си през 2018 г. Идеята за изграждането на паметната плоча е на кмета на село Сладун Стефан Стоянов, читалищното настоятелство и е подкрепена от децата на Кичка Савова. До нейния лик ще има надпис „В памет на народната певица Кичка Савова, родена в село Сладун и прославила тракийската песен по света“.

Богатият й репертоар включваше около 600 песни, голяма част от които са събрани в дискове, касети и грамофонни плочи.  Най-популярните от тях са: „Бре, любете се, лъжете”, „Йовке ле, узунджовке ле”, „Калинчице, девойчице”, „Любе, любе, първо любе”, „Надникна Радка”, „На морава юнаци седяха”, „Раде, Раде, бяло Раде”, „Чула съм, любе, разбрала” и много други. Първите й записи в БНР - София датират от 60-те години на миналия век с композиторите Анастас Наумов, Стефан Кънев и Оркестъра за народна музика. Автор е и на автобиографичната книга „Живот, отдаден на песента”, която съдържа 163 нотирани песни от нейния богат репертоар. Като солистка на ансамбъл „Загоре” и като част от различни концертни групи Кичка Савова е пътувала в Италия, Русия, Гърция и още много страни на Европа и Азия.

От 2011 г. в родното село на певицата Сладун, Свиленградско, ежегодно се провежда Национален фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова”, който тази година не се състоя. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?