Следвайте ни

Откриват музей на ютиите на пъпа на Стария град

viber icon

С над 1100 експоната Пловдив ще открие първият музей на ютиите догодина. Той е в Стария град в новопридобитата сграда на Етнографския музей на ул. „Съборна”.

Ютиите бяха дарени преди седмица от пловдивският художник Димитър Добрев. Събирал ги е близо 40 години.

„Досега стояха по рафтовете в къщи и радваха само моите приятели. Искам вече да радват и пловдивчани. И мястото за музей е много хубаво”, каза Димитър Добрев за „Марица”. 

Преди две години колекцията му бе само 600 ютии и тогава тя участва с изложба от инициативата „Европейска столица на културата”.

Ютиите на художника са от 18-и век насам. Някои са ръчна изработка, а други – фабрични. Има от метал и от порцелан. Най-старите работят с въглища и спирт, а най-модерните са електрически. 

„Ютиите ща бъдат подредени в новата ни експозиция на ул. „Съборна”. Надяваме се до догодина сградата да бъде обновена и да поставим там експонатите на г-н Добрев”, каза директорът на Етнографския музей д-р Ангел Янков.

Със заповед от 3 февруари тази година кметът на Пловдив Здравко Димитров предостави безвъзмездно за управление на Етнографския музей розовата къща на ул. „Съборна”, която до 2018 година бе дадена на концесия за хостел.

Сградата е недвижима културна ценност с местно значение с обща площ 223 кв. м.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?